Másfél év csúszással érkezhet a szlovák gáz

Jelen állás szerint az eredeti tervekhez képest több mint másfél év csúszással, július 1. után léphet kereskedelmi üzembe a magyar-szlovák gázvezeték. Fennakadások csak a határ innenső oldalán tapasztalhatók, de abban, hogy ki a hibás, a felek egymásra mutogatnak. További késlekedéssel akár az uniós támogatástól is eleshetünk.

2015. július 1. után indulhat meg a kereskedelmi üzem a magyar-szlovák gázvezetéken - közölte a tulajdonosi jogokat birtokló Belügyminisztérium (BM) Tóth Bertalan szocialista képviselő írásbeli kérdésére. Ez jelentős késedelem az eredetileg 2013. októberre, majd 2015. január 1-re tett üzemkezdethez képest. A Pintér Sándor nevében kiadott irat megjegyzi: a fővállalkozói szerződés szerint a próbaüzem lefolytatására 2014 második felében került volna sor.

A 2014. év I. negyedévére tervezett kivitelezői teljesítések azonban időben elmaradtak a fővállalkozói szerződésben rögzítettektől. A kivitelezés egyik legjelentősebb mérföldköve, a mechanikai komplettség és a távvezeték gázbeadásra való alkalmassága a tervezettekhez képest több mint 4 hónapos késéssel, 2014 augusztusában valósult meg. Így a kivitelezési munkálatok, a próbaüzemi tevékenység és az engedélyezési eljárások előreláthatólag július 1-ig zárulhatnak le - közlik. A kereskedelmi üzem ezt követően indulhat meg.

Fura módon épp 2014 elején - amikor tehát a BM beszámolója szerint már jelentős csúszást tapasztaltak a kivitelezésben - adta át a beruházást Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök. De a magyar kormányfő még decemberben is január 1-re ígérte az indulást. Nemrég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szlovák kollégájával folytatott tárgyalásokat követően elismerte, hogy az eredeti határidő január 1. lett volna, így erről csupán annyi szót ejtene, hogy a lehető leghamarabbi átadást támogatja. A szlovákok egyébként többször jelezték, hogy a - jóval rövidebb - ottani szakasz január 1-vel ténylegesen készen állt mindennemű kereskedelmi üzemre.

Némileg árnyalja a kormányzati beszámolót, hogy a kivitelezést végző OT (volt Olajterv) projektért felelős kistulajdonosa, Pap Géza tavaly év végén lapunknak arról számolt be, hogy részükről december 31-re a próbaüzemmel is végeznek és a szerződésben foglaltaknak megfelelően kereskedelmi üzemre alkalmas állapotban adják át a vezetéket. Arról tehát, hogy mi történt, minden bizonnyal parázs vita dúl a kivitelező és az állami megbízó között.

Az ellenben tény, hogy a magyar kormány évekig érthetetlen módon késlekedett a vezetéket tulajdonló állami MGT tulajdonosi szerkezetének rendbetétele tárgyában. Az EU már 2013-ban jelezte: a vezetékcégben nem lehet tulajdonos gázkereskedő. Akkor az MGT közel felét a gázkereskedelemmel is foglalkozó állami MVM birtokolta. A váltásra - ami alapján a BM kapta meg a tulajdonosi jogokat - viszont csak 2014 végén került sor. Ez után indult el az EU engedélyezési eljárása, ami márciusra ért véget. (Fura módon a magyar közműhivatal azon érvelését fogadták el, hogy az Orbán-kormány minisztereit Orbán Viktor a szabályok alapján saját hatáskörükben nem utasíthatja. Ez biztosítaná ugyanis a vezeték sorsának irányításában a BM függetlenségét. Bizonyára az EU-ban kevéssé olvasták akár a budapesti náci vonulásokkal vagy például a brókerbotránnyal kapcsolatos kormánybejelentéseket, melyek alapján Orbán Viktor kifejezett utasításokat adott tárcavezetőinek, különösen  Pintér Sándornak.)

A BM tájékoztatása szerint az Európai Unió által 2010-ben megszavazott 30 millió eurós támogatásból a konstrukció kötöttségei folytán az MGT 16 millió euróra számíthat, amiből 8 milliót már lehívott. A fennmaradóra akkor marad esély, ha az MGT ez év októberig megszerzi a kereskedelmi üzem elindításához szükséges összes iratot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.