Martonyi Jánost Mol-igazgatónak javasolják

Martonyi János távozó külügyminisztert szeretné a Mol igazgatóságában látni a Mol egyik nagyobb tulajdonosa, amely információink szerint nem a magyar állam. Az igazgatóság egyetért.

A Mol egy, "a szavazatok több mint egy százalékával rendelkező intézményi befektető részvényese" Martonyi János eddigi külügyminisztert javasolja az olajtársaság igazgatóságába - tette közzé nemrég a Mol. Az olajcég igazgatósága támogatja a javaslatot. Martonyi János jelölését a cég április végi közgyűlésén fogadhatják el a tulajdonosok. Tisztsége 2014. július 1-től 2019. április 29-ig tart.

Noha a Mol legnagyobb, 24,6 százalékos tulajdonosa a magyar állam, lapunk információi szerint a javaslattevő nem a magyar állam volt.

Ugyanakkor kétségtelen, hogy 2010-ben is több, az akkori választásokat megnyerő Fideszhez közel álló személyiségek kerültek a Mol igazgatóságába és felülgyelőbizottságába Töröcskei István, Parragh László, vagy épp Járai Zsigmond személyében.

Martonyi János külügyminiszter a választások után jelentette be, hogy távozik posztjáról, és Orbán Viktor harmadik kormányzati ciklusában már nem folytatja.

Közzétett életrajza szerint Martonyi János az állam- és jogtudományok doktora, az állam- és jogtudományok kandidátusa
címet szerzett 1979-ben, politikus, jogtudós, diplomata, ügyvéd, egyetemi tanár. 1984 és 1994 között  különböző pozíciókat töltött be a Külkereskedelmi, illetve Kereskedelmi Minisztériumban, majd közigazgatási államtitkár a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumában, később a Külügyminisztériumban.

Mint az MTI emlékeztet, 1984-től a Külkereskedelmi, majd a Kereskedelmi Minisztériumban főosztályvezető, 1989-90-ben privatizálási kormánybiztos volt. Az Antall-kormányban 1990-től a Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Minisztériumának, majd 1991-94 között a Külügyminisztériumnak a közigazgatási államtitkára volt, közben 1990-92-ben az Állami Vagyonügynökség igazgatótanácsának elnökhelyetteseként dolgozott.

1994 és 1998 között, majd 2002 és 2009 között a Baker & McKenzie  nemzetközi ügyvédi iroda vezetője. Az első és második Orbán-kormány külügyminisztere (1998–2002, 2010–2014). 1987 óta számos magyar és külföldi egyetemen oktat, köztük az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a Szegedi Tudományegyetemen, a Brugge-i és Natolin-i (Varsó) Európa Egyetemen és a Közép-Európa Egyetemen, tagja a Professzorok Batthyány Körének, illetve a Tudományok és Művészetek Európai Akadémiájának. Évtizedek óta publikál tanulmányokat és esszéket. Kutatási területe a nemzetközi magánjog.

Nemzetközi választottbíró, elnöke a Fidesz keretében működő Szabad Európa Központnak, a Nézőpont Alapítványnak, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesületnek, az Európai Néppárt alapítványa (Center for European Studies) kuratóriumának tagja.  Számos kitüntetést kapott: a Magyar Köztársasági Érdemrend középkereszt a csillaggal, a francia Becsületrend (parancsnoki és főtiszti fokozat), a francia Nemzeti Érdemrend, brit, osztrák, lengyel, bolgár állami kitüntetéseket.

A Mol igazgatósága javasolja a társaság közgyűlésének, hogy hosszabbítsa meg Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója lejáró igazgatósági tagságát. Igazgatósági tag lehet Anthony Radev, a McKinsey & Company volt igazgatója is. A szintén Mol-tulajdonos Oman Oil Company képviseletében Mulham Al-Jarf helyére Anwar al-Kharusi kerülhet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.