Máris lemond Holoda Attila

December elsejei hatállyal lemond Holoda Attila energiaügyi helyettes államtitkár – tudtuk meg. Mindössze három hónapot töltött el a poszton.

December elsejei hatállyal távozik posztjáról Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi helyettes államtitkára - tudta meg a Népszabadság. Az érintett lapunk értesülését nem kívánta kommentálni.

Holoda Attilát augusztus 21-i hatállyal nevezték ki posztjára. Így a feladatot mindössze három hónapig látta el. A bányászati szakember azt megelőzően évtizedekig a Molnál dolgozott, legutóbb eurázsiai kutatás-termelési igazgatóként.

Kinevezésének előzménye korábbi információink szerint az volt, hogy az inkább atomipari érdeklődésű energiaügyi államtitkár, Kovács Pál mellett nem volt a tárca gárdájában a hagyományos energetikai területekhez értő és azt képviselő vezető.

Holoda Attila
Az energiaügyért felelős helyettes államtitkár

Megfigyelők szerint Holoda Attila távozása hasonló okokra vezethető vissza, mint ami tavaly Kovács Pál elődjét, Bencsik János Fidesz-képviselőt is gyors távozásra késztethette. Pletykák szerint a Fidesz Simicska Lajos nevével fémjelzett gazdasági hátországa rendkívül erős hatást gyakorol a minisztérium életére, ami Németh Lászlóné ez év eleji kinevezésével tovább erősödött. Mivel e körhöz sok energiacéget sorolnak, e területen a lobbi állítólag fokozott.

Elképzeléseiről Holoda Attila október közepi, lapunknak adott interjújában így vallott: "A Mol-csoporttól egy belső átszervezés révén, huszonhárom év után közös megegyezéssel távoztam. Ezt követően keresett meg Kovács Pál államtitkár úr az ajánlattal, amire jó szívvel igent mondtam. Úgy érzem, a kormányzat és az üzleti élet sokszor majdnem ugyanarra gondol, mégis más nyelven szólalnak meg. Elbeszélnek egymás mellett. Ott nekem is sokszor vághatták a fejemhez, hogy emiatt képes lennék-e jobban csinálni. Most megpróbálom. Alapvetően bányászember lévén a Molnál elsősorban a kitermelés területén tevékenykedtem, de a gázszállítás is közel került hozzám, idővel természetesen megismerhettem a kereskedelem fortélyait, az utóbbi évtizedekben pedig eurázsiai igazgatóként elsősorban menedzseri képességekre volt szükségem. Hogy miben más az államigazgatás? Lassabb, de nem feltétlenül rossz értelemben. Az üzleti életben van egy projekt, és azt a lehető leggyorsabban, leghatékonyabban meg kell valósítani. Az államigazgatásban is van cél, de azok eléréséhez jóval szélesebb körű egyeztetés szükséges. Nyilván meg kell felelnünk politikai, társadalmi, szociális elvárásoknak, és ezek összhangját megteremtve kell a feladatainkat megvalósítani. Ez bizony időigényes. A magánszféra jellegéből adódóan nem szereti az ilyen mértékű átláthatóságot sem, hiszen az üzleti titkok nem tartoznak a nyilvánosságra. De az államigazgatásban fontos az átláthatóság is. Remélem, el tudom sajátítani az itt használatos nyelvet. Meggyőződésem ugyanis, hogy szükség van a szakpolitika és az üzleti élet között egyfajta tolmácsra. Ha sikerülne egymás nyelvére lefordítani a mondandónkat, számos feszültség megszűnne. Már most, az elfogadott energiastratégia cselekvési terveinek kialakítása során tapasztalom ennek kedvező hatását. A tárcán belül többen foglalkozunk az energiaágazattal, de mindenkinek vannak súlyponti ügyei. Természetesen sok az átfedés, így egymásnak is segítünk. Az Energiaügyért Felelős Helyettes Államtitkárság most az erőműfejlesztési, a távhőfejlesztési és az ásványvagyon-felmérési cselekvési terveken dolgozik."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.