Marad a kilakoltatási moratórium?

Módosulhat a kilakoltatási moratórium végének időpontja, így elképzelhető, hogy a pillanatnyi szabályozással ellentétben mégsem indulnak el áprilisban a kilakoltatások - írja a Napi Gazdaság. A Gulyás Gergely, fideszes képviselő által kedden benyújtott törvénytervezet szerint ugyanis indokolt, hogy a családi csődvédelem szabályozásának hatálybalépése előtt ne folytassák a megakasztott végrehajtási eljárásokat.

A kilakoltatások folytatása ugyanis jogszabály szerint március 1-jétől lehetséges a nagyobb összegű lakbér-, rezsi- vagy lakáshitel-tartozások esetében. A pénzügyi intézmények az elszámolás megküldését követő harmincadik naptól a kilencvenedik napig kötelesek lefolytatni az eljárást. Vagyis jelen állás szerint a kilakoltatások már április elejétől újraindulhattak.

Az érintett szervezetek - végrehajtók, bankok, szolgáltatók - szerint a moratórium jelentősen lecsökkentette az adósok fizetési hajlandóságát, hiszen egy elég komoly szankciótól így megszabadulhattak. Ez pedig általánosságban is rontotta a fizetési fegyelmet. Ennek fényében bizonyosan nem tartják szerencsésnek majd ezt a visszakozást sem. Főleg azért, mert egy egyelőre elég bizonytalan szabályozás miatt lenne erre szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.