Már látszik hogyan szervezik át a GE fényforrás üzletágát

Megállapodtak a munkaadók és a munkavállalók képviselői a GE fényforrás üzletágánál a 2009 októberében bejelentett két éves átszervezési program jövő évi lépéseiről - közölte a társaság csütörtökön.

A közlemény szerint az előzetes terveknek megfelelően az elmúlt évben indított beruházásokkal, illetve a termelés átcsoportosításával sikerül 461 munkahelyet megmenteni, így az idén és jövőre összesen 2109 munkahely szűnik meg. A megállapodás értelmében a vállalat a kollektív szerződésben foglalt juttatásokon túl is támogatja az érintett munkavállalókat.

A munkavállalók képviselőivel és az illetékes munkaügyi központokkal szoros együttműködésben a vállalat minden egyes dolgozójának jövőjéről személyre szabott szolgáltatási csomaggal gondoskodik. A fényforrás üzletág az átalakítás után 2011 végén is mintegy 6000, míg az egész GE több, mint 11000 munkavállalót foglalkoztat majd Magyarországon.

A GE fényforrás üzletága 2009. október 28-án ismertette a magyarországi termelést érintő terveit. A globális átszervezés keretében az üzletág 2010-2011 során leállítja az Európai Unió energiahatékonysági szabályozása által érintett lámpatípusok - a magas energiafogyasztású hagyományos izzólámpák és egyes fénycsövek - gyártását.

Az eredeti átszervezési terv 2010-2011-ban 2.570 munkahely megszűnésével számolt, ám a változó fogyasztás eredményeként az egész régióban jelentősen megnőtt az igény az energiatakarékos halogén lámpák iránt. Így az elmúlt évben hozott intézkedéseknek, az elindított beruházásoknak, a termelés átcsoportosításának köszönhetően a GE fényforrás üzletága 461-gyel csökkentette az eredeti tervet.

A jövő év során Nagykanizsán 706, Hajdúböszörményben 150, Zalaegerszegen 45 munkahely szűnik meg.
A közlemény emlékeztet arra, hogy a termelési volumenének többségét adó fénycsövek uniós betiltása miatt a GE Lighting 2011-ben bezárja a váci fényforrásgyárat, amely 2011-ben 135 fő elbocsátásával jár. Az iparág átalakulására reagálva a GE fényforrás üzletága 2007-től kezdődően világszerte átszervezte gyártótevékenységét, a hazai termelés átalakítására kidolgozott kétéves program is ennek a globális folyamatnak a része.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.