Már biztos: jön az egykulcsos szja és a családi adózás!

Jön a 16 százalékos, egykulcsos személyi jövedelem adó (szja) - tudtuk meg a parlamentben, miután Orbán Viktor tájékoztatta gazdasági tervéről a Fidesz-KDNP frakcióját. A KDNP által szorgalmazott családi adózás és bankadó is bekerült a programba. A közszférában 15 százalékos "bértömeg-csökkentésre" kerül sor.

Az szja csökkentés mértéke megegyezik a várakozásokkal, és információink szerint jövő évtől lépne életbe. Mivel a hatályos szja-törvény szerint jövőre 15 millió forintig 17 százalék lenne az adó mértéke, vagyis gyakorlatilag megvalósult volna az egykulcsos rendszer, így ennél kellett jobbat kínálnia az új kormánynak.

Jön a családi adózás is. A KDNP kezdeményezésére készült terv szerint ez nem utólagos adókedvezmény lesz. Adóalap csökkentő tényezővé tenné a kormány 2011-től a családok által a gyerekekre költött összeget. Parlamenti informátorunk szerint ez "havi szinten nagy szám" lesz.

Nem csak a magánszemélyek, de a vállalkozások terhein is könnyít a kormány. A normál 19 százalék mellett már most is meglévő kedvezményes 10 százalékos adókulcsba tartozó vállalkozások köre bővülne 2011-től. Most 50 millió forint árbevételig lehet ezt - egyéb feltételek mellett - igénybe venni, ez emelkedik ötszázmilliós nagyságrendre.

Az Orbán-kormány a korábbi várakozásoknak megfelelően arról is döntött, hogy a bankokat és a "multikat" a terhek egy részének átvállalására kötelezik, jön tehát a KDNP által szorgalmazott "bankadó". Az állam azonban magán is spórol. Úgy tudjuk, hogy a kormányfő azt is bejelenti, hogy a költségvetési intézmények bértömegét 15 százalékkal csökkentik.

Az egykulcsos rendszerrel egyébként alapvetően a közepes és magas jövedelműek járnak jól, az alacsonyabb keresetűek viszont tehernövekedésként fogják megélni. Az ő esetükben ugyanis jelenleg a tényleges adóterhelés 0-10 százalék között van, ehhez képest a 16 százalék számottevő növekedést jelent.

Hasonló a helyzet a minimálbéreseknél is. Bár papíron most is fizetnek adót, de az adójóváírás miatt a kötelezettségük lenullázódik. Az új rendszerben azonban nekik is ténylegesen hozzá kell járulniuk a közteherviseléshez. A tervek szerint két év alatt szűnne meg a minimálbéresek jelenlegi adómentessége.

Orbán Viktor és Szijjártó Péter érkezik a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának rendkívüli frakcióülésére
Budapest, 2010. június 8. Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke (b) és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője érkezik a Fidesz és a KDNP parlamenti képviselőcsoportjának rendkívüli frakcióülésére a Képviselői Irodaházban. A zárt frakcióülésen Orbán Viktor tájékoztatja a frakciószövetség tagjait azokról a gazdasági döntésekről, amelyeket a Varga Mihály államtitkár vezette gazdasági tényfeltáró bizottság jelentése után hoz a kabinet. MTI Fotó: Soós Lajos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.