Már kártyás fizetéssel is telhet a kocsi

Már Magyarországon is elérhető a biztonságos, magánszemélyek közti online fizetés – derült ki Gyürüs Máté szavaiból, mikor bejelentette, hogy az Oszkár TeleKocsi hazánkban elsőként használni kezdte a PayU rendszert a magánszemélyek összekötésére. Ezzel az utasok gyorsan és egyszerűen, online fizethetnek a sofőröknek. 

A telekocsi szolgáltatás lényege, hogy sofőrök megadják aktuális útvonalaikat, és hozzájuk társulhatnak ugyanarra tartó utasok. Az ilyen közlekedés egyrészt kényelmes, másrészt gyors, harmadrészt pedig sokszor olcsóbb is, mint vonatozás vagy buszozás. A szolgáltatásért cserébe az utasok fizetnek, már online is.

Az online fizetés sokszor kényelmesebb az utasnak, hiszen nem kell kiszámolt összegekkel az utazásra érkeznie, vagy pénzváltással bajlódnia, hanem a fizetést előre letudja. Mindez azért lehetséges, mert bankkártyával lehet fizetni, amely gyakorlatilag egy azonnali fizetést jelent. Ám ezt nem rögtön a sofőr kapja meg, hanem a PayU és az Oszkár rendszere vigyáz rá. A pénzt csak akkor utalják tovább a sofőr felé, ha az utazás sikeresen megtörtént.

A pénzváltástól való mentesülés persze a sofőrnek is könnyebbség – jegyezte meg a tulajdonos, hozzátéve: az autósoknak ez a fizetés egyfajta biztonságot is nyújt. Az online fizetések esetében ugyanis, ha az utas az utolsó pillanatban lemondja a fuvart, akkor a sofőr ugyanúgy hozzájut az összeg egy részéhez.

Az online fizetési lehetőségek után egyébként már a bevezetés előtt is érdeklődtek, és a bevezetésnél sokan jelezték örömüket. Mint Gyürüs Máté mondta, a forgalomnak most pár százalékát teszi ki a PayU-s fizetés, de reményeik szerint év végéig ez eléri a 6-8 százalékot, 2015. végére pedig már 20-22 százaléka fog így bonyolódni a fizetéseknek. Nehezíti ugyanakkor az elterjedést, hogy Magyarországon az online fizetés aránya az összes pénzmozgáshoz képest még mindig 20 százalék körüli csak.

Ez a nyugati országokban jóval magasabb, sőt, Franciaországban már olyan telekocsis oldal is van, ahol csak online lehet fizetni. Magyarország erre azonban még biztos nem áll készen – jegyezte meg Gyürüs Máté, hozzátéve, hogy partnereikkel együtt ajándékkuponokkal igyekeznek még jobban motiválni az utasokat az online fizetés választására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.