Már jövőre elindulhat az új NAV

Nem jövő után, hanem már 2016. január elsején elindul az új, megreformált adóhatóság – mondta Orbán Viktor miniszterelnök az augusztusi kormánymegbízotti értekezleten zárt körben. Az értekezlet egyik, magát megnevezni nem kívánó résztvevője szerint az is elhangzott, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal vagy államtitkárság lesz, vagy a kormányhivatalokhoz kerül.

A miniszterelnök által közölt dátum meglepetést keltett, mert korábban az államigazgatásban 2017-es dátumot lehetett hallani. Amennyiben államtitkárság lesz, változatlanul a nemzetgazdasági tárca felügyeli, ha viszont a kormányhivatalokhoz rendelik az adóhatóságot, akkor a Lázár János vezette Miniszterelnökség. Azt, hogy a NAV önálló minisztérium is lehetne, a miniszterelnök nem említette meg.

Van olyan közigazgatással foglalkozó politikus, aki azon az állásponton van, hogy mivel az adók nyolcvan százaléka „problémamentesen” befolyik, a fennmaradó húsz százalékhoz „kellenek energiák”, ezért nem indokolt a mostaninál nagyságrendekkel többet költeni az adóhivatalra a jövőben sem, és az adóhatóság a kormányhivatalok igazgatási egységéhez rendelve tudna a legolcsóbban működni.

Most mégis az tűnik a valószínűbb forgatókönyvnek kormányzati forrásaink szerint, hogy a jövőben erősebb jogosítványokkal, de továbbra is a Varga Mihály vezette nemzetgazdasági tárca felügyelheti az adóhatóságot. „Azzal a kezdeményezéssel fogok majd élni a miniszterelnök úr felé, hogy fontoljuk meg a tárcán belül egy ilyen államtitkárság kialakítását” – nyilatkozta a hét végén a nemzetgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy az összes európai minisztériumban van önálló adóügyi államtitkárság.

Tállai Andrásról, Mezőkövesd képviselőjéről, a minisztérium általános államtitkáráról, akinek a neve felmerült a NAV-elnöki poszt kapcsán is, a miniszter azt mondta: valószínűleg továbbra is a tárcán belül folytatja majd a munkáját. Nem kíván munkahelyet változtatni. Vagyis ő nagy valószínűséggel nem lesz NAV-elnök, viszont miniszterhelyettesként gyakorolhatja majd a felügyeleti jogkört az adóhatóság fölött. Lázár János munkatársunk kérdésére a minap kiváló adószakértőnek nevezte Tállait, aki ért ehhez a területhez. „Biztos vagyok benne, hogy neki lehet szerepe a NAV felügyelésében, hiszen államtitkár és miniszterhelyettes” – mondta Lázár.

Tállai NAV-elnökként nem tarthatná meg parlamenti mandátumát, így időközi választást kellene kiírni a körzetében, amit a Fidesz szeretne elkerülni. Varga Mihálynak mindenesetre szeptember 20-ra kell a javaslatot letennie a miniszterelnök asztalára a NAV átalakításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.