galéria megtekintése

Már egy ideje agyalnak az új boltzárról és a kereskedők is tudnak róla

19 komment

Munkatársunktól

A Miniszterelnökség eltolta volna a kormánytól a vasárnap déli boltzár koncepcióját, de a kereskedők jó ideje már tudnak a tervről.

Hiába próbálja jelentékteleníteni, hitelteleníteni a Miniszterelnökség lapunknak azt az információját, miszerint egy olyan koncepció kering kormányzati berkekben, amely voltaképpen a vasárnap déli boltzárral ér fel, a kereskedelmi szektorban jó ideje tudnak az elképzelésről.

Ha nem megy a teljes vasárnapi boltzár, jön a déli zárva tartás?
Ha nem megy a teljes vasárnapi boltzár, jön a déli zárva tartás?
Teknős Miklós / Népszabadság

Hónapok óta ismertek ezek a tervek szakmai körökben – nyilatkozta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára a TV2 Tények című műsorában, nem titkolva azt, hogy nem tartja helyesnek az elgondolást. A szakember azt fűzte hozzá, hogy nincs tudomásuk arról, hogy bármilyen döntés született volna a koncepcióról.

 

Vámos nyilatkozata jóformán lenullázta a pár órával korábban megjelent miniszterelnökségi reakciót. A tárca annyival próbálta elintézni az ügyet, hogy annyit írt, nincs tudomásuk a Népszabadságnak a kereskedelmet érintő információiról – „már, ha valóban vannak ilyenek."

A nagyobb láncok közül csak az Auchan válaszolt egyelőre lapunknak, de ők is csak annyit, hogy tervezetet nem szoktak kommentálni, így most sem teszik.

Pedig épp az Auchan és a hozzá hasonló multinacionális láncok lennének a szenvedő alanyai, ha a kormány is beleállna a vasárnap déli boltzárba. A lapunk által megismert terv szerint az üzletek csak egy bizonyos időpontig, egy valószínű forgatókönyv esetén délig tarthatnának nyitva büntetlenül a hét utolsó napján. Aki ez után is várja a vásárlókat, és 400 négyzetméternél nagyobb alapterületű a bolt, arra gyakorlatilag egy extra adót vetnének ki, a forgalmának bizonyos százalékát be kellene fizetnie elvonásként az államnak. A sarc mértékét be lehet úgy állítani, hogy ne érje meg a nagyobb egységeket 12 után nyitva tartani.

Tudomásunk szerint a nemzetgazdasági tárcánál nem lelkesednek az ötletért, úgy gondolják, hogy időt kellene hagyni a piacnak, hogy rendezze a sorait a több mint egy éven keresztül fennállt, idén áprilisban visszavont vasárnapi boltzár után. A tárcának ez az ellenérzése azonban nem perdöntő, ismere­teink szerint a kormánypárti képviselőcsoportok és a kormány még hivatalosan nem tárgyalta ezt a koncepciót.

De fut egy másik, a boltok kedvét más oldalról elrontó ötlet is. A Fidesz frakcióvezetője, Kósa Lajos által nemrég ismertetett terv szerint előírnák, hogy egy évben csak hat alkalommal lehessen kötelezően­ munkára fogni vasárnap a kiskereskedelmi dolgozókat, valamint vasárnapi munkavégzés esetén az azt következő szombatot a munkaadónak ki kellene adni pihenőnapként. Az sem eldöntött még, hogy mi legyen a vasárnapi bérpótlékkal: marad-e a mostani, a szakszervezetek által kevesellt, a normál napi bér 50 százaléka, vagy emelkedjen – a boltzár idején volt – 100 százalékra, esetleg lépcsőzetesen növekedjen, attól függően, hogy 12 után meddig kell bent maradnia dolgozni a bolti alkalmazottnak.

MSZP: újra népszavazást indítunk

Az MSZP újra népszavazást indít, ha a Fidesz támadást intéz a vasárnapi nyitva tartás ellen – írja közleményé­ben az ellenzéki párt, amely a tavaly márciusban bevezetett vasárnapi boltzár ellen is fellépett, és a kormány azt megelőzően vonta vissza idén áprilisban a törvényt, hogy elkezdhette volna gyűjteni az aláírásokat a szocialista párt. „A vasárnap délutáni forgalom brutális megadóztatása tipikus maffiakormányzás: betiltani nem tudták a vasárnapi nyitva tartást, ezért a délutáni forgalmuk elvételével akarják bezárásra kényszeríteni az üzleteket" – áll az MSZP közleményében.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.