Már ássák a görögök sírját

Leminősítette Görögország eddig is mélyen spekulatív államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata.
A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi B-ről CCC-re rontotta a hosszú futamidejű hazai és külső görög adósságkötelezettségek osztályzatát.

A Fitch Ratings osztályzati módszertanának meghatározása szerint a CCC besorolás „jelentős adóskockázatra" és a törlesztési csőd valós lehetőségére utal.

A görög adósosztályzat leminősítéséhez fűzött elemzésében a Fitch kiemeli, hogy a piaci hozzáférés hiánya, a hivatalos hitelezőktől várt pénzügyi segítség időbeni folyósításának bizonytalan kilátása és a görög bankszektor feszes likviditási kondíciói szélsőséges mértékű nyomást gyakorol a görög költségvetési szféra finanszírozhatóságára. A Fitch egyelőre alapesetben nem számít arra, hogy a görög kormány a jelenlegi likviditási szűkösség miatt hátralékba kerülne adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésével, de ennek megnövekedett kockázatai indokolták a leminősítést - áll az elemzésben.

A hitelminősítő szerint a befektetői, a fogyasztói és betétesi bizalomban okozott kár szinte bizonyosan kisiklatta a görög gazdaság épphogy elkezdődött kilábalási folyamatát. A Fitch Ratings ezért jelentősen rontotta a görög hazai össztermék (GDP) idei növekedésére szóló előrejelzését: a cég most már csak 0,5 százalékos GDP-bővülést vár az idén a görög gazdaságban.

A Fitch januárban 1,5, decemberben még 2,5 százalékos idei növekedésre számított Görögországban. Pénteki elemzésében a cég közölte, hogy új, rontott prognózisára is lefelé ható kockázatokat lát. A gazdaságra nehezedő nyomást erősíti a nagyarányú betétkiáramlás a görög bankokból. A Fitch Ratings becslése szerint a görög bankrendszer betétállománya november vége óta 15 százalékkal csökkent. A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy bár nem ez az alapesti várakozásuk, látják azonban a kockázatát annak is, hogy a görög kormány végül tőkekorlátozások bevezetésére kényszerül a bankbetétek kiáramlásának megfékezésére.

A görög adósosztályzat felülvizsgálata nem szerepelt a Fitch péntekre összeállított menetrendjében. A görögországi pénzügyi helyzet megítélésének rohamos romlását jelezve azonban a cég a pénteki leminősítés indoklásában külön hangsúlyozta, hogy jóllehet az Európai Unió előírásai alapján az EU-gazdaságok szuverén besorolásainak felülvizsgálatát a hitelminősítők csak az előre meghatározott ütemterv alapján végezhetik el, ettől mindazonáltal el lehet térni, ha a fejlemények ezt szükségessé teszik. A Fitch Ratings felülvizsgálati menetrendjében Görögország május 15-én került volna sorra, ám a cég pénteki indoklása szerint a görögországi folyamatok miatt szükségessé vált a soron kívüli hitelminősítői lépés.

A görögországi kockázatok gyors ütemű növekedését más nagy londoni házak is jelzik. Az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók - az államadósság-törlesztési leállás kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek - középárfolyama meredek, 250 pontos emelkedéssel 1840 bázispont környékén mozgott a pénteki londoni zárásban az irányadó ötéves kötvénylejáratra.

A péntekre kialakult árazás alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg több mint 1,8 millió eurót meghaladó középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat a londoni piacon. Ez negyedmillió eurós drágulás egyetlen kereskedési nap alatt. Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 72 százalék körüli halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből. A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.