Malév: orosz banktulajdonos, üzemeltetés az Aeroflottal

A Malév közvetett tulajdonosa az orosz állami Vnyesekonombank lesz, az üzemeltelés pedig az Aeroflottal partnerségben történik - jelentette be Veres János pénzügyminiszter és Viktor Zubkov orosz első miniszterelnök-helyettes szombaton.

A sajtótájékoztatón Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese az MTI kérdésére elmondta, a vállalat többletszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a háromhetes gázstop idején kieső 500 millió köbméter földgázért.

A Malév tulajdonosváltásával kapcsolatban Veres János az MTI kérdésére válaszolva azt mondta, a konstrukciót úgy alakították ki - és ezt az orosz fél is tudomásul vette -, hogy a Malév magyar nemzeti légitársaság maradjon, és ne veszítse el európai uniós repülési jogait. Hozzátette: a Malév új, tőkeerős tulajdonosának bevonásához szükséges lépéseket még a légiközlekedési vállalat január 27-i közgyűléséig megteszik.

A Malév több mint 99 százalékos tulajdonosa jelenleg a két magyar magánszemély többségi, és Borisz Abramovics orosz üzletember kisebbségi tulajdonában lévő AirBridge Zrt. Az orosz állami bank vállalt garanciát a magyar légitársaság privatizációjának szerződéses teljesítéséért és azóta is az orosz bank finanszírozza az üzemeltelést.

Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes a tulajdonosváltás indokaként az eddigi orosz tulajdonos "nem eléggé erős vezetési stílusát" és a pénzügyi válságot nevezte meg. Azt mondta: a Malév "kecsegtető jövő" előtt áll.

A kormányközi bizottsági találkozón áttekintették az orosz közreműködéssel készülő Déli Áramlat-gázvezetékprojektet is. A két társelnök egybehangzóan azt állapította meg, hogy a Déli Áramlat nem versenytársa az európai uniós támogatást élvező Nabucco-projektnek. Veres János a tájékoztatón közölte: várhatóan az év első negyedévében alá lehet írni a Déli Áramlat építéséről szóló magánjogi szerződéseket.

A pénzügyminiszter kiemelte, hogy 2002 után fordulatot vettek és gyorsan fejlődnek a magyar-orosz  kapcsolatok. Megemlítette, hogy a kereskedelmi forgalom értéke azóta három és félszeresére nőtt, egyedül 2008-ban 60 százalékos éves bővülést regisztráltak november végéig. Viktor Zubkov korrekt és megbízható partnernek nevezte Magyarországot.

Az orosz miniszterelnök-helyettes a januári gázválságra utalva emlékeztetett arra, hogy Oroszország már 2008. december 17-én levélben figyelmeztette az Európai Unió érintett országait a lehetséges problémákra. Magyarország ebben a helyzetben felelősségteljesen viselkedett, és "a legkevésbé fájdalmasan vészelte át ezt a helyzetet" - mondta Viktor Zubkov, kiemelve, hogy a januári gázválság a tranzitgondból adódott.

Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezérigazgató-helyettese sajtótájékoztatón az MTI kérdésére elmondta, hogy a Gazprom többletszállítást ajánl magyarországi partnereinek, kártérítésként a január 20-ig kieső 500 millió köbméter földgázért, az eddigi szerződéses áron. A második negyedévtől már csökken a földgáz ár - tette hozzá az orosz gázcég vezetője.

Az orosz földgáz ukrajnai tranzitjának felfüggesztése miatt Magyarországra - korábbi információk szerint - mintegy 500 millió köbméter földgáz nem érkezett meg a január 20-ig tartó, csaknem háromhetes gázstop idején.

Az E.ON Földgáz Trade Zrt. igazgatóságának tagja, Matthias Keuchel a napokban újságíróknak azt mondta, hogy kaptak ilyen felajánlást, gondolkodtak is róla, de a magyarországi földalatti gáztárolók még mindig meglehetősen tele vannak, ezért a német cég magyarországi leányvállalata nem él a felkínált lehetőséggel.

Alexander Medvedev a Gazprom helyettes vezérigazgatója, Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes és Veres János pénzügyminiszter
Alexander Medvedev a Gazprom helyettes vezérigazgatója, Viktor Zubkov orosz miniszterelnök-helyettes és Veres János pénzügyminiszter
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.