galéria megtekintése

Májustól itt a mosógéppályázat

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 21. számában
jelent meg.


Marnitz István
Népszabadság

Május végétől lakossági mosógépcsere-pályázat várható; a lebonyolításra a szaktárca új céget alapított, amely a feladatot az immár megszokott magánzónak adta le. A kormány önmagát is ostorozza, miután az EU pert akasztott a nyakunkba az energiatakarékosság elhanyagolása miatt.

Május végétől állami támogatású mosógépcsereprogram indul – jelentette be Nagy Krisztina, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) zöldgazdaság-fejlesztési főosztályvezetője a Construmán, a Hungexpo és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége Smart City polgármesterakadémiáján. Bár több adat nem hangzott el, szakértők szerint a kiírás nagyban hasonlít majd a tavaly év végétől ez év elejéig élő hűtőgépcsere-programhoz.

Itt a pályáztatás kizárólag interneten keresztül, tavaly október–november – a szerverfagyások után november–december – között, térségenként és háztartástípusonként eltérő időpontokban indult. A pályázók a meglévő hűtőjük helyett kevesebbet fogyasztó készüléket választhattak az előírt kereskedőknél és márkákból, annak besorolásától függően 25-35 ezer forintos támogatással, amit időközben 5-5 ezerrel megnöveltek.

Az eredeti 627 milliós keret szintén, 167 millióval bővült. A befogadást a keret kimerülése miatt egységesen február 3-án, a kihirdetett határidő előtt 12 nappal lezárták. Az NFM közlése szerint a beérkezett 26 ezer anyagból március végéig 24,6 ezret hagytak jóvá. Vagyis az örömteli üzenet a beadás után 2-5 hónappal érkezhetett az érintettekhez. A mosógépek ára a hűtőkhöz hasonlóan 50 ezer forint körül kezdődik.

 
Energiatakarékos mosógépek sorakoznak az egyik budapesti hipermarketben. Választék már van, a támogatásra még várni kell
Energiatakarékos mosógépek sorakoznak az egyik budapesti hipermarketben. Választék már van, a támogatásra még várni kell
Máthé Zoltán / MTI

Úgy tudjuk, az év második felében újabb kazáncsere-pályázat várható, ezúttal akár a kertes házakra is. Kétségtelen: a legfeljebb a beruházás 40 százalékát, lakásonként maximum 650 ezer forintot ajánló, egymilliárdos keretű pályázat forrása mindenütt néhány óra alatt kifogyott. Ezalatt 2800 pályázatot fogadtak be. Április közepéig harmaduk kapott kedvező üzenetet.

A várakozások szerint az év második felében akár egy nagyságrenddel is ugorhatnak a támogatások. Akkorra érkezhetnek meg ugyanis a 2020-ig terjedő EU-költségvetés friss energiahatékonysági forrásai. Ebben újdonság, hogy magánszemélyek is igényelhetik. Ami biztos: április 30-tól várják az 1946–2006 között épült 5-60 lakásos társasházak energiafelújítási pályázatait.

Minderre értesülésünk szerint már új szervezet készül. A pályázati honlapon ugyanis a Nemzeti Fejlesztési és Stratégiai Intézet (NFSI) Kft. neve díszeleg. Ezt az állami vagyonkezelő alapította céget az NFM április elején vette át. Az új „pályázatkezelő szervet” a szaktárca lapunknak a megnövekedett feladatokkal indokolta. Megjegyezték: ezt korábban az ÉMI Nonprofit Kft. és a – tavaly kormányrendeletben megszüntetett – NKEK Nonprofit Kft. végezte. Arról viszont nem tettek említést, hogy az ÉMI-től – a Construmán hallott megfogalmazás szerint – egyszerűen elvették a jövőbeni kiírások kezelését, talán nem függetlenül a pályázatfeladó oldalak tavalyi összeomlásától.

A leendő pályázatok webcíme, az új intézet nevére utaló nfsi.hu – a tavalyi fagyások után újraindított oldalakhoz hasonlóan – a Fidesz-közelinek nevezhető vállalkozó, Varga Zoltán áttételes tulajdonában áll. Ennek kapcsán az NFM leszögezte: az NFSI Kft. közbeszerzésen választotta ki a vállalkozót a szükséges informatikai rendszer kiépítésére. Ebbe beletartozott a doménnév is.

Önostorozó kormány

Az Orbán-kabinet önmagát sem kíméli, ha az energiahatékonysági intézkedések fokozásáról van szó – derül ki egy friss határozatából.Az ügy szépséghibája, hogy az EU nemrég egyedül Magyarország ellen indított pert, miután a 2012-ben meghozott uniós energiatakarékossági szabályokat eddig nem sikerült átültetnünk. Így Orbán Viktor most nem kevesebb mint tíz csapást mért minisztereire – különösképp Seszták Miklós nemzeti fejlesztési tárcavezetőre –a megteendő intézkedések formájában. E szerint ki kell dolgozni az uniós irányelvek megvalósítását, energiahatékonysági programokat, ösztönző tarifákat és nemzeti energetikusi hálózatot. Seszták Miklósnak felmérést kell készítenie miniszterkollégái energiahatékonysági intézkedéseiről, valamint a kormányépületek már megvalósult és tervezett felújításáról. Az utolsó pont felhívja Sesztákot, hogy mindezekben működjön együtt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszterrel.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.