Majd ötvenszeres a különbség a minimál és a csúcsnyugdíj között

A 2015. januári emelés után ma Magyarországon a nyugdíjrekorder 1 308 565 forintot kap havonta – értesült a Pénzcentrum az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságtól (ONYF). Általában magas nyugdíjhoz azok juthatnak, akik az életpályájuk alatt rendszerint magas jövedelemmel voltak bejelentve, és a nyugdíjkorhatárhoz képest jóval később, például 75-80 évesen mentek nyugdíjba.

Tavaly a csúcsnyugdíj 870 000 forint volt, a nagy különbség abból következik, hogy tavaly szeptemberben eltörölték az úgynevezett járulékplafont. A járulékplafon eltörlése azt jelenti, hogy vannak, akiknek magasabb nyugdíjjárulékot kell fizetni, igaz, hosszabb távon így az állam kiadásai nőni fognak a magasabb nyugdíjak kifizetésével. A rendszer bevezetésével az is együtt jár, hogy jelentős lesz a különbség a legalacsonyabb és legmagasabb nyugdíjak között – mint a bérek esetében.

Az átlagnyugdíj összege tavaly 117 372 forint volt, ami tizede sincs annak, amit most a rekorder kap. Az olló ennél azonban jóval nagyobb, hiszen az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összege pedig változatlanul havi 28 500 forint. Vagyis a nyugdíjminimum 47-szerese a legmagasabb nyugdíj.

Januárban 2 022 095 fő volt a nyugdíjasok száma Magyarországon, az ellátottaknak több mint fele 100 000 forint alatti nyugdíjat kap. Majdnem 800 ezren kapnak 100-200 ezer forint közti összeget, és megközelítőleg 101 ezren 200 000 forint feletti nyugdíjat kapnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.