galéria megtekintése

Magyarországon kizsigerelik azokat a dolgozókat, akik papíron szabadságon vannak

2 komment


Sándor Tünde
NOL

Nyáron 11-12 nap szabadságot vesz ki az átlagos magyar dolgozó, akivel nagy eséllyel előfordult már, hogy csak papíron pihent, valójában dolgoznia kellett. Az átlagos magyar munkavállaló legfeljebb egyhetes nyári pihenőre meri kiírni magát. Akkor is, ha iskolás gyereke van, akinek 11 hetes vakációját meg kell oldania.

A több mint ezer megkérdezett közül minden második mondta azt, megtörtént vele, hogy nem engedték el főnökei az előre egyeztetett időpontban. A legkevesebbet a cégükben kisebbségi tulajdonrészt jegyzők pihennek, ők szigorúan csak maximum 9-10 napra engedélyeznek maguknak kikapcsolódást nyaranta - derült ki a Profession kutatásából, amely nem meglepő módon az oktatásban dolgozók 20-21 napos szabadságát jelölte meg nyári csúcsként.

Miközben a legtöbben úgy vélik, hogy a minimum kéthetes, egybefüggő szabadság számít pihentetőnek, a nyilatkozók 50 százaléka egy hétnél hosszabb szabadságra rendszerint nem megy, 39 százalékuk meg mindössze egy-két napos alkalmi pihenőkről adott számot. A csak papíron szabadságolás elsősorban az egészségügyben fordul el, no meg a fizikai munkások, sőt, az államigazgatásban foglalkoztatottak körében is - vallották be a megkérdezettek.

A harminc alatti korosztály, és a legszerényebb jövedelműek is az átlagnál kevesebbet pihennek (9-10 napot), miközben a negyven év felettiek, valamint a jobb körülmények között élők 12 napnál is többet tudnak nyaranta szabadságon tölteni.

 

A nők 70 százaléka véli úgy, hogy kollégái nélküle is megoldják a kihívásokat, a férfiak kevésbé érzik magukat pótolhatatlannak, ők 75 százalékban bíznak meg kollégáik helyettesítésében.

A harminc alatti korosztály, és a legszerényebb jövedelműek is az átlagnál kevesebbet pihennek
A harminc alatti korosztály, és a legszerényebb jövedelműek is az átlagnál kevesebbet pihennek
Forrás: Mediaworks

A munkatársak hiányzása sokaknak jelent plusz feladatokat: a megkérdezettek 43 százalékának kifejezetten nagy megterhelés, ha közvetlen kollégái szabadságra mennek. Ennek ellenére egymással kíméletesek a kollégák, a válaszadók 73 százalékának a munkatársai tiszteletben tartják, ha szabadságon vannak, és 63 százalékukat a felettesük sem zargatja a nyári pihenés idején.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.