Magyar fejlesztés csinál a telefonból bankkártyát

A Cellum által kifejlesztett technológiának köszönhetően MasterCard bankkártyaként is használható lesz egy mobiltelefon Magyarországon. A magyarországi bemutató egyben az alkalmazás európai premierje is. Így a Cellum – multinacionális partnerének köszönhetően – egyszerre négy platformon bizonyíthat (iPhone, Android, Windows Mobile, SIM) elérhető alkalmazásával.

A hang-, a kép- és a szöveg-továbbítás régóta magától értetődő alapszolgáltatása a mobiltelefonoknak. A technológiai evolúció következő állomásaként a mobilkészülékre költözik a bankkártya is, így pénz is szabadon küldhetővé válik.

Idén szeptemberben mutatták be a Google Mobile-t, amely egyfajta mobil pénztárcaként magában foglalja a hitelkártyát, törzsvásárlói kártyát és az ajándék kártyát is. Miközben a Google egyelőre csak az Egyesült Államokban lép piacra a fejlesztéssel, a MasterCard Európában mutatja be az új megoldását. A MasterCard Mobile alkalmazás európai premierjére Magyarországon zajlik.

A MasterCard a Cellumot választotta az új fizetési megoldás technológiai rendszerszállítójának és -üzemeltetőjének (Trusted Service Manager ­ TSM). A Cellum, Magyarország vezető, mobilfizetési megoldásokat fejlesztő cégcsoportjaként évek óta dolgozik a mobilfizetési rendszerek fejlesztésén. A szolgáltatás bevezetésében a mobilszolgáltatók közül a Magyar Telekom és a Telenor, a pénzügyi szolgáltatók közül az FHB Bank vesz részt.

A magyar fejlesztők olyan biztonságos rendszert alkottak, ahol a bankkártyánkat egyszerűen és gyorsan a telefonunkra „másolhatjuk”, és így kezdeményezhetünk tranzakciókat. Az alkalmazás egyesíti a mobiltelefon kényelmét, a bankkártya előnyeit és a hagyományos, vagy internetes bankkártya-terminál funkcióit, hogy elfelejthessük az egyenlegfeltöltés, postai csekkbefizetés, pénzküldés, elektronikus vásárlás eddigi nehézségeit.

Az alkalmazás egyszerre négy platformon (iPhone, Android, Windows Mobile, SIM) is elérhető, így lényegében az összes mobiltelefon tulajdonos igénybe veheti. A Cellum által fejlesztett úgynevezett integrált QR kód alapú rendszer az ügyfél számára egyszerűen használható, a kereskedők számára pedig gyors és biztonságos tranzakciót biztosít. A cégcsoport készen áll arra, hogy a fejlesztést Magyarországon kívüli piacokra is bevezesse.

A piaci várakozások szerint így néhány éven belül kivonható lesz a forgalomból a hagyományos csekk, és jelentősen csökken a készpénz, valamint a hagyományos plasztik alapú bank- és hitelkártyák szerepe is. A Magyar Nemzeti Bank idén márciusban készített tanulmánya szerint, nemzeti szinten évente százmilliárdos megtakarítás volna elérhető a pénzforgalom hatékonyságának javításával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.