Putyin tenyerébe csapott Orbán

Megszületett az atomüzlet, amelyről a Népszabadság számolt be először, még a múlt héten.

Mint az MTI jelentette, a nukleáris energia békés felhasználásában való együttműködésről született megállapodás kedden Magyarország és Oroszország között. Ezt a Moszkva környéki novo-ogarjevói államfői rezidencián írták alá a két ország képviselői, Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Szergej Kirijenko, a Roszatom állami atomenergetikai konszern elnöke, Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében.

Ezután az orosz elnök elmondta: atomerőművi energiablokkok megépítéséről állapodtak meg. Hozzátette, a paksi atomerőmű a magyar elektromos áramtermelés negyven százalékát adja. Az újabb blokkok megépítésével nő Magyarország energiafüggetlensége - hangsúlyozta az orosz elnök.

Orbán Viktor azt mondta: kiváló szakmai megállapodást kötöttek. Hozzáfűzte, Magyarország teljesíti a Déli áramlat földgázvezeték megépítésével kapcsolatban magára vállalt kötelezettségeket, a szerződésben előírt minden tételt.

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár a moszkvai aláírás után Budapesten jelentette be, hogy a Roszatom két új erőműblokkot épít Magyarországon. A legfeljebb 10 milliárd eurós, tender nélküli beruházáshoz Oroszország államközi hitelt biztosít, amelynek futamideje harminc év. Tájékoztatása szerint az első új blokk legkorábban 2023-ban kezdhet működni. Egyszersmind viszont azt is közölte, hogy az engedélyezési eljárás másfél évet, a kivitelezés pedig 10 évet vehet igénybe. (Ez alapján az első blokk csak 2025-ben állhatna üzembe.) Az építkezés költségeinek 80 százalékát az orosz fél állja a hitelből, a kivitelezés végén a magyar félnek kell biztosítania 20 százaléknyi forrást – tette hozzá. Arra a kérdésre, hogy a kölcsön hogyan befolyásolja a magyar államadósság-mutatót, azt válaszolta: "szép számaink lesznek". Magyarország a megépítés után fog törleszteni, így ez nem a következő tíz évben jelent terhet a költségvetésnek – közölte, elképzelhetetlennek nevezve ugyanakkor, hogy az erőműbővítés ne hozná be az árát.

Kirijenko ugyanakkor az újságírókat arról tájékoztatta, hogy a kölcsön összegéről még nem született végső döntés. Hozzátette, a bővítésről szóló előszerződésnek három iránya van: a reaktorok megépítése, a fűtőanyag szállítása és a kapcsolódó szolgáltatások.

Putyin és Orbán atomalkuja hosszú távon kötött pályára helyezné a magyar energiapolitikát – írja közleményében az MSZP. Az ellenzéki párt  szerint elfogadhatatlan, hogy Orbán úgy kívánja évtizedekre meghatározni Magyarország energetikai kapcsolatrendszerét, gazdaságpolitikáját és a jövő nemzedékek életminőségét, hogy arról nem volt valós társadalmi egyeztetés, szakmai vita és országgyűlési döntés. Így jelenleg senki sem tudja, hogy egy ilyen döntés mennyibe kerülne a magyar adófizetőknek – állítja az MSZP.

Az LMP arra szólítja fel a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra az Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz államfő jelenlétében aláírt, a paksi erőművi blokkok megépítéséről szóló megállapodás részleteit. Szél Bernadett, a párt társelnöke azt mondta az MTI-nek: az előzményeket látva fennáll annak a veszélye, hogy "Orbán Viktor gyakorlatilag eladja az oroszoknak Magyarországot". Hangsúlyozta: egyelőre nem látják, pontosan mit írtak alá Moszkvában, ezért az LMP minden követ megmozgat annak érdekében, hogy a megállapodás teljes szövege nyilvánosságra kerüljön. Hozzátette: egy normális országban társadalmi és politikai vitát kellett volna tartani a kérdésről, de ez Magyarországon nem történt meg. Az ellenzéki párt a Facebookon petíciót indított, és tüntetést is szervez az ügyben – jelentette be.

Jávor Benedek, az Együtt-PM politikusa szintén a dokumentumok nyilvánosságra hozatalát követelte. Álláspontja szerint egy új kormánynak fel kell mondania a szerződést.

A Fidesz-sajtó minderre úgy reagált, hogy Bajnai Gordon 2010-ben miniszterelnökként még üdvözölte az atomerőmű-bővítés lehetőségét, így megfogalmazásuk szerint az ellenzéki politikus álláspontját üléspontja határozza meg. (Bajnai tegnap tett az ügyben Jávor Benedekkel közös, a várható aláírást elítélő nyilatozatot.)

Putyin és Orbán a novo-ogarjevói orosz államfői rezidencián. A magyar kormányfő azt mondta, nagyra értékeli azt a fejlődést, amelyet Putyin vezetésével Oroszország mutat
Russia's President Vladimir Putin (L) shows the way to Hungary's Prime Minister Viktor Orban during a meeting at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow January 14, 2014. REUTERS/Yuri Kochetkov/Pool (RUSSIA - Tags: POLITICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.