Magyar kézbe kerülhet a szlovák atom

Négy működő és két épülő blokkal bővülhet az MVM Csoport érdekeltségébe tartozó nukleáris alapú áramtermelési portfólió, ha sikerül megvásárolni a szlovák villamosművek részvénycsomagját. Az MVM részvételével alakult konzorcium ajánlatát érdemben értékelendőnek ítélte az ENEL - mondta el Baji Csaba szerdán.
Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója egy budapesti sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy az atomenergia felhasználásával hosszú távon számolnak. A paksi atomerőmű kapacitásának fenntartását szolgáló két új tervezett blokk mellett a Slovenské Elektrárne 66 százalékos részvénypakettjének megvásárlása is ezt szolgálhatja - hangzott el.

Baji azt mondta, hogy jók az esélyei az MVM-nek a szlovák villamosművek részvénycsomagjának megvásárlására. A magyar energetikai vállalat és a Mol Csoportba tartozó Slovnaft ajánlata már túljutott az első rostán. A döntés legkorábban áprilisban születhet meg az elnök-vezérigazgató szerint.

Az MVM Csoport és konzorciumi partnere nem kötelező érvényű árajánlatot tett az ENEL Csoport értékesítési szándékára reagálva - emlékeztetett Baji Csaba. Úgy vélte, a sikeres vétellel olyan eszközállomány jöhet létre az energetikában, amely megfizethető árú villamos energiát biztosít a régióban, szavatolja a térség energiabiztonságát, a fenntartható fejlődést szolgálja, valamint támogatja a gazdaságfejlesztést és a munkahelyteremtést. Hozzátette, hogy a nyereséges gazdálkodást elősegítve új piacok nyílhatnak meg az érintett társaságcsoportok előtt.

Baji szerint ajánlatuk a szlovák villamosművek számára is jó együttműködési lehetőséget ígér, kölcsönös előnyök, szinergiák érhetőek el. Az üzleti tranzakció pénzügyi hátteréről az elnök-vezérigazgató azt MTI-nek annyit mondott, hogy az MVM rendelkezik a vásárláshoz szükséges erőforrással. Hozzáfűzte: tekintve a Szlovákiában már működő négy atomerőművi blokkot és a Mohiban (Mochovce) épülő két blokkot, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. és a Molhoz tartozó Slovnaft konzorciumával létrejövő társaságcsoport olyan termelői portfólióra tehet szert, ami a régióban meghatározó.

Az MVM Csoport eredményesen gazdálkodott tavaly, a várakozások szerint 2014. évi árbevétele eléri az 1200 milliárd forintot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.