Magyar alsógatyát hordhatnak majd a svájci katonák

Magyar cég is nyert a svájci hadsereg alsónemű-utánpótlásra kiírt hárommillió frankos tenderén. Olívazöld férfi- és női alsókat is gyártanak majd.

Hárommillió frank értékben rendel a svájci hadsereg katonai alsónadrágokat – olívazöld férfialsónadrágot és női alsókat – egy ­indiai és két svájci cégtől – adta hírül a ­Neue Zürcher Zeitung. Az újság értesülései szerint a két svájci vállalkozás közül az egyik Magyarországon, a másik pedig Bulgáriában gyártat.

A Magyarországon tevékenykedő cég egy pécsi ruhaipari vállal­kozás.

Lapunk, illetve a svájci újság értesüléseit a társaság illetékesei ugyan nem kommentálták, de a Népszabadság informá­ciói szerint – amelyek a céghez közeli körökből származnak – a hallgatagság oka az lehet, hogy az anyavállalat még nem írta alá a megrendelésről szóló szerződést a svájci ­Armasuisse-szel, a katonaságot ellátó szövetségi hivatallal.

Hamarosan magyar, indiai és bolgár fehérneműt is viselnek majd a svájci katonák
Hamarosan magyar, indiai és bolgár fehérneműt is viselnek majd a svájci katonák
RUBEN SPRICH / Reuters

Mindazonáltal az Armasuisse szóvivője már most részletezte, hogy a hárommilliós megrendelésből kétmilliót a kalkuttai Amrit textilipari vállalkozás kapott, a maradék egymillió frankos tételen pedig egy Bulgáriában dolgoztató svájci beszállító, illetve a pécsi vállalkozás fog osztozni.

Kaj-Gunnar Sievert, az Arma-suisse szóvivője hangsúlyozta, hogy a beszállító cégeknek meg kell felelniük a helyi munkaügyi, illetve környezetvédelmi előírásoknak, továbbá legalább az adott országban meghatározott minimálbért ki kell fizetni a munkásaiknak.

Annak, hogy a hivatal e feltételek betartására külön is felhívta a figyelmet, az az oka, hogy négy évvel ezelőtt komoly botrány kerekedett abból, hogy a svájci hadsereg egy másik indiai ruhaipari beszállítója rossz körülmények között dolgoztatta a munkásokat. Mindazonáltal a Neue Zürcher Zeitungnak nyilatkozó civil jogvédők egyelőre korántsem elégedettek, szerintük ugyanis Indiában, különösen Kalkuttában rendkívül alacsony a minimálbér. Magyarország és Bulgária esetében is a túlóráztatást és szintén az alacsony munkabéreket említették mint a régióra jellemző problémát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.