Magnit-mágnás a tokaji pincében

Végleges döntést hozott egy magyarországi beszállítói központ megépítéséről a legnagyobb orosz kiskereskedelmi lánc. Az ezer kamiont állomásoztató logisztikai központban 1500 főt kíván foglalkoztatni a Magnit.

Oroszország legnagyobb kiskereskedelmi diszkontlánca gigantikus méretű logisztikai központot szándékozik létesíteni Magyarországon – mint kiderült, nem minden előzmény nélkül. Az orosz piacvezető cég, a Magnit már évek óta jelen van nálunk, igaz, eddig „elbújt”, mégpedig egy 25 éves martfűi fiatalember cégébe.

Szergej Galickij kinőtte Oroszországot
Szergej Galickij kinőtte Oroszországot
REUTERS

Sándor Tibor nem akármilyen menedzsmentnek dirigálhat: a cégbírósági adatok szerint a 2010-ben félmillió forintos tőkével megalapított Winexport Kft. jelenlegi vezetősége a Magnit topmenedzsereiből, illetve többségi tulajdonosából áll.

A 11 milliárd dollárra rúgó magánvagyonával 13. leggazdagabb orosz, Szergej Galickij és neje, illetve az igazgatósági tagja, Pombuhcsan Hacsatur, továbbá Oleg Goncsarov vezérigazgatóhelyettes 2013-ban szegődött el vezető tisztségviselőnek a kis magyar borászati cégbe. Olyan ez, mintha Bill Gates, a felesége és a Microsoft felső vezetése beszállt volna egy induló magyar szoftveres vállalkozásba.

Az illusztris tagokból álló vezetőséget felsorakoztató Winexport fiatal tulajdonosa a cégvilágban ismeretlen. Nem így a nagybátyja: Kiss Szilárd Miklós Magyarország moszkvai nagykövetségének mezőgazdasági attaséja, akit Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter tavaly elismerő oklevélben részesített a magyar–orosz agrárkapcsolatok fejlesztése és a magyar élelmiszerek oroszországi piacra juttatása érdekében végzett munkájáért.

Tény, hogy ismerői szerint Kiss Szilárd Miklósnak fontos szerepe van egyebek mellett a moszkvai kereskedő ház és a magyaros Paprika éttermek elindításában és az oroszországi agrárkivitelünknek az utóbbi időszakban történt felívelésében. A mezőgazdasági attasé orosz milliárdosokkal „övezett” boros érdekeltségei azonban egyelőre nem tartoznak a sikertörténetek közé.

A Winex porttal szemben a Nemzeti Adóés Vámhivatal (NAV) Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Adóigazgatósága 2012-ben és 2013-ban három végrehajtási eljárást is indított, továbbá a mérlege szerint a 2012-ben 900 ezer forint forgalmat lebonyolító cég megalapítása után kapásból 505 millió forintos adóssággal indított, ez az állomány 2012-re 575 milliósra hízott.

Ennél is rosszabbul járt a jóval korábban alapított és Kiss Szilárd Miklós tulajdonában álló Monte Tokaj Kft. A társasággal szemben 2008 és 2011 között hat alkalommal indult végrehajtás, majd idén februárban a bíróság elrendelte az addigra 725 milliós tartozást felhalmozó vállalkozás felszámolását. Pedig az egyik cégvezető Pombuhcsan Hacsatur volt, amire magyarázatul szolgálhat, hogy a tokaji borokkal kereskedő cég kinti fő partnere maga a Magnit volt.

Más kérdés, hogy az orosz topmenedzser nem sokkal a felszámolás előtt kiszállt a vállalkozásból. Persze csak papíron: hírek szerint az év elején ugyanis magánrepülőjén Magyarországra érkezett az orosz multimilliárdos Szergej Galickij és kísérete, és ekkor ellátogattak az addig „általuk menedzselt” szőlészetbe.

A látogatásnak komolyabb célja is volt, mint a bormustra: a Magnit vezetősége ugyanis ez idő tájt állapodott meg Szijjártó Péter külgazdasági államtitkárral arról, hogy Kelet-Magyarországon létesítenek egy 1500 főt foglalkoztató, ezer kamiont állomásoztató gigantikus logisztikai központot. A társaság ezenkívül stratégiai megállapodást is kötött a Nemzeti Külgazdasági Hivatallal.

A Napi.hu tegnap azt írta, hogy az orosz fél végleges döntést hozott a beszállítói központ megépítéséről. A hatalmas logisztikai beruházás terve elgondolkoztatta a hazai kiskereskedelem szereplőit. Az eddig plázastoppal és krízisadókkal revolverezett német diszkontok nem is álmodhattak olyan kormányzati fogadtatásról, amilyenben az orosz lánc részesült.

A logisztikai bázis is nagyobb, mint amire a régióban reális igény volna. A vezető hazai hipermarketek logisztikai területen legfeljebb néhány száz dolgozót foglalkoztatnak. A magyar és régióbeli mezőgazdasági termékek oroszországi exportjához tehát jóval kisebb központ is bőven elegendő volna. Szakértők szerint a cég mezőgazdasági importját nyugodtan megoldhatta volna egy itteni ügynökön keresztül is.

Kereskedelmi berkekben ezért azt gyanítják, hogy a tavaly Oroszországban 7500 üzletében 529 milliárd rubeles forgalmat lebonyolító Magnit magyarországi bázisáról kiindulva a régióban terjeszkedne az üzleteivel, azaz nemcsak árubeszerzést, hanem aktív kiskereskedelmet is folytatna.

A futball összeköt

Amíg a Magnit magyarországi útját egyengető Szijjártó Péter külgazdasági államtitkár kispályán játszik, addig Szergej Galickij valódi nagypályás „játékosnak” tekinthető. Ahogy Orbán Viktornak Felcsúton, úgy neki a krasznodari Kuban stadionban van díszpáholya, amelynek szépsége nem vetekedhet ugyan a felcsúti Pancho Arénáéval, viszont befogadóképessége annak tízszerese. A bérlő csapatok között is klaszsziskülönbség van, hiszen a Puskás Akadémia alig kerülte el a kiesést, miközben Galickijé, az KC Krasznodar az egyre (tőke)erősebb orosz Premjer Ligában az 5. helyre futott be a most zárult bajnokságban, idén is kivíva magának a nemzetközi kupaszereplés jogát. Mindkét klub 2008-ban kezdte meg működését, noha a felcsúti – papíron – egy évvel idősebb. Szergej Galickij elnök-tulajdonosként költ is csapatára, amelynek magyar válogatott játékosa is van Koman Vladimir személyében. Igaz, a középpályás nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, emiatt a szezont a szintén első ligás FC Uralnál töltötte kölcsönben. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.