Magáncsődöt akar az MNB

A bankrendszert tartósan alacsony jövedelmezőség és a termetes kockázatok jellemzik – állapítja meg a jegybank, megjegyezve, hogy ettől eltekintve a stressztűrő képességre nem lehet panasz. A MNB a magáncsőd mielőbbi bevezetését szorgalmazza.

Az MNB pénzügyi stabilitási tanácsa szerint a hazai pénzügyi rendszer stabil, sokkellenálló képessége mind szolvencia, mind likviditási szempontból erős – írják közleményükben. A bankrendszer tőkemegfelelési mutatója 16,6 százalék feletti, ami nemzetközi összehasonlításban is magasnak tekinthető. A tőke stresszteszt alapján egy, az alappályánál sokkal kedvezőtlenebb forgatókönyv bekövetkezése esetén keletkező tőkeigény - az anyabankok eddig is tapasztalható elköteleződésének köszönhetően - kezelhető mértékű.

A likviditási stresszteszt alapján a bankrendszer kellő likviditással rendelkezik; a jelenlegi tartalékok elegendőek arra, hogy valamennyi hitelintézet akár jelentős sokk esetén is eleget tegyen közvetítői funkciójának. A bankrendszer külső finanszírozási forrásokra való ráutaltsága folyamatosan csökken, így a hitel/betét arány rendszerszinten már 110 százalék körüli.

A pénzügyi rendszer gazdaságot támogató funkciója javul, ugyanakkor ez a kedvező tendencia egyelőre főként a jegybank lépéseinek köszönhető. A kedvezőbbé váló vállalati hitelezési folyamatokban meghatározó szerepet játszanak a jegybanki kamatcsökkentések, melyek a gazdaság minden szereplőjére kihatnak, valamint a kkv-szektort célzó Növekedési Hitelprogram (NHP).

A szakértői előrejelzés szerint a jegybanki lépések következtében a vállalati hitelállományok évek óta tartó visszaesése 2014-ben megáll, a kkv-szektorban pedig már 2013 végén bekövetkezik a hitelezési fordulat.

A vállalati szektorban a tartós hitelezési fordulathoz kínálati oldalról a hitelkondíciók érdemi enyhítése szükséges. A nagybankoknál megfigyelhető alacsony hitelaktivitást középtávon helyettesítheti a kis- és közepes bankok, illetve a szövetkezeti hitelintézetek növekvő hitelezési hajlandósága. Ennek azonban előfeltétele ezen hitelintézetek tőkeellátottságának és finanszírozási képességének megerősödése.

A pénzügyi stabilitási kockázatok közül kiemelkedik a háztartások devizában való eladósodottsága. A számottevő csökkenés ellenére a devizaalapú jelzáloghitel-állomány még mindig 3500 milliárd forintot tesz ki, 500 ezer szerződéshez kapcsolódóan. Az adósok rendelkezésre álló jövedelmüknek magas, 25 százalékos arányát költik hiteltörlesztésre. A természetes fedezet hiánya miatt a lakossági ügyfelek jelentős mértékű árfolyamkockázatot is viselnek, aminek kezelése valamennyi szereplő érdeke – állapítják meg.

A lakossági ügyfeleknél a probléma megoldását az árfolyamkockázat megszüntetése jelentheti, emellett azonban indokolt lehet a referencia-kamatozás kiterjesztése a fennálló jelzáloghitel-állományra, ami mérsékelné az ügyfelek kamatkockázatát és kamatterhét. A devizahitelesek problémájának megoldása a hitelezési fordulatot is előrébb hozhatja ebben a szektorban.

Bár a lakossági portfólió romlása várhatóan lelassul a következő években, a nem teljesítő hitelek aránya pedig csökkenésnek indul, a teljesítő devizahitel adósok mellett a fizetési késedelemben lévő deviza- és forinthitel adósok prolémáit is kezelni kell. A nemteljesítő jelzáloghitelek állománya a bankrendszerben eléri a 900 milliárd forintot, és mintegy 120 ezer szerződést érint, de a nem banki pénzügyi közvetítők portfóliójában is jelentős méretű a nemteljesítő állomány. A túladósodott háztartások problémájának komplex kezelését a magáncsőd intézményének minél előbbi bevezetése szolgálhatja.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.