Ma ugrott a tőzsde is

Ma kirobbanó formát mutatott a Budapesti Értéktőzsde: a BUX-index és a főbb papírok is jelentősen emelkedtek. Mivel a nemzetközi tőzsdéken messze nem uralkodott kirobbanó hangulat, ez egyértelműen ama brüsszeli bejelentésnek tudható be, hogy immár engedélyezik Magyarország és az IMF tárgyalásainak megkezdését.

Jelentős erősödéssel reagált a Budapesti Értéktőzsde arra a szerdai brüsszeli bejelentésre, hogy az Európai Bizottság szabad utat adott a tárgyalások megkezdésére Magyarország és a Nemzetközi Valutaalap között egy elővigyázatossági hitelkeretről.

A BÉT részvényindexe, a BUX több mint 4 százalékkal emelkedett, értéke ismét 18 ezer pont fölé került. Az index utoljára április 10-én zárt 18 ezer pont fölött; azóta szinte folyamatosan csökkent.

Varga Zoltán, a Quaestor elemzője ez MTI-nek elmondta: bár a nemzetközi befektetői hangulat is javult, a magyar piac az európai tőzsdeindexeket felülteljesítve emelkedett. Ezt egyértelműen az EU Bizottság döntése indokolja. Példaként említette a német börze 1,3 százalékos erősödését.

Hozzátette: az OTP 7 százalékot meghaladó emelkedésében szerepet játszott a forint jelentős erősödése, amit szintén az magyaráz, hogy az EU/IMF-tárgyalások megkezdése elől elhárultak az akadályok.

Varga Zoltán úgy vélte: amennyiben a nemzetközi befektetői környezet pozitív marad, úgy néhány napig még kitarthat az erősödés a hazai részvénypiacon. A szerdai emelkedés mértékét azonban kissé túlzónak értékelte.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint pozitív fordulat, hogy Magyarország "engedett" álláspontjából a jegybanktörvény ügyében. Az elemző biztatónak nevezte a brüsszeli döntést, és úgy vélte, hogy amennyiben ez elvezet a tényleges tárgyalásokig, annak hosszabb távon is kedvező hatása lehet a magyar piacra.

Emlékeztetett, hogy az utóbbi hetekben a piac egyre pesszimistább lett a tárgyalásokat illetően. A befektetők egyre kevésbé bíztak abban, hogy a tényleges tárgyalások elindulnak, és ezt tükrözte a piac esése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.