Ma is padlózott a nyersolajár

Ma már 11-12 éves mélyponton jegyezték a tőzsdéken a nyersolajat. A szakértők további esést várnak.

Magyar idő szerint reggel 9 óra környékén több mint 11 éve nem látott mélypontra, 33 dollár alá is benézett a magyar üzemanyagárak szempontjából irányadónak számító Brent típusú nyersolaj tőzsdei ára. Néhány percig úgy tűnt, az ismét szabadesésben zuhanó kurzus a 32 dolláros határt is könnyűszerrel áttöri. Ám a befektetők ekkor hasonló hevességgel felrántották az árfolyamot, ami lapzártánkra 33 dollár felett látszott megpihenni. Mindazonáltal ez a szint is évtizedes mélypontnak számít, hasonlóképp az előző napok folyamatos esést mutató 34 és 35 dollár körüli átlagszintjéhez. Az Egyesült Államokban irányadónak számító WTI még nagyobbat padlózott: a Yahoo Finance szakértői 12 éves mélypontról tudósítottak.

A Bloomberg számításai szerint az esés összesített mértéke immáron 72 százalékra jön ki a 2014 júniusában mért 115 dolláros csúcshoz képest, amikortól megindult az árak összeomlása.

A közvetlen olajpiaci okokat az elemzők szokás szerint a minden eddiginél magasabb készletekben, az USA-beli olajkitermelés emelkedésében, a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) hatástalanságában, valamint a Szaúd-Arábia és Irán között kirobbant konfliktus kockázataiban látják. Az amerikai olajkitermelés a tavaly elindult csökkenés ellenére 1972 óta nem látott szintre emelkedett és 7 százalékkal magasabb, mint 2014-ben.

De nem hagyhatóak figyelmen kívül a tágabb világgazdasági hatások is. Így elsősorban a kínai tőzsdék valaha látott leggyorsabb zuhanása, aminek nyomán fél óra elteltével be is zártak az érintett parkettek. Úgyszintén hatást gyakoroltak a befektetőkre az állítólagos észak-koreai hidrogénbomba-robbantásról szóló hírek is. Ezek ráadásul egymásra ható hírek, valamennyi tényező megjelenik a másikról szóló elemzésekben.

A nyersolajár jövője tekintetében a szakértők továbbra is eséspártiak. A Guardiannek Paul Stevens, a Chatham House szakértője úgy vélte, a kurzus akár a hordónkénti 20 dollárt is megütheti addig, amíg a termelők hajlandóak lesznek termelésüket csökkenteni. Többen ismételten felhívják a figyelmet arra az ördögi körre, hogy az olajbevételek csökkenésére a közös döntésre képtelen olajországok pánikszerűen a termelés további felpörgetésével válaszolnak, ami az árak esése irányába mutat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.