Ma a hűtőpályázat omlott össze

Kettőből nulla - számos érdeklődő a második lakossági energiatámogatási program első internetes beadási napján is hiába próbálkozott. Az ÉMI lapunknak elismerte, hogy ismét voltak informatikai problémák, de szerintük a pályázatbefogadás folyamatos.

A kormány lakossági energiatakarékossági kiírásainak első fordulóján, 22-én, amikor kazáncserére adhattak be pályázatot az interneten a közép-magyarországi érdeklődők, délután az ÉMI arról tájékoztatott hivatalos honlapjain, hogy az érdeklődők nagy száma miatt „informatikai túlterheltség” lépett fel. Ezt az üzenetet később törölték, az erre vonatkozó pontosító kérdéseinkre nem válaszoltak.

A következő lehetőség az egyelőre szintén csak a fővárosiak és a Pest megyeiek számára lehetőséget adó mai hűtőgéptámogatási pályázat volt, ami számos jel szerint szintén lefagyott. Több olvasónk jelezte, hogy az előzetes regisztráció ellenére nem tudnak feljelentkezni, így pályázni. Egy ÉMI-s telefonszámon - miután az ügyfélszolgálati számok foglaltat jeleztek - civil érdeklődésünkre az érzékelhetően jószándékú válaszoló utalt rá, hogy a probléma a 22-én tapasztalthoz hasonló lehet, de nem tudott konkrét választ adni arra, hogy akkor mi a teendő. Jobb híján azt tanácsolta, hogy az elkövetkező napokban az érdeklődők tegyenek egy-egy próbát. (A pályázatok térségenként adott nap 0 órától nyílnak meg. Korábbi számításaink szerint a kiírásonként és térségenként néhány százmilliós keret az érintettek kimutathatatlan százaléka számára biztosít tényleges támogatást.)

Az ÉMI részéről lapunk megkeresésére közölték: napközben a pályázók által jelzett technikai probléma feltárásán és megoldásán a fejlesztők folyamatosan dolgoztak. A hibajelenség: a lassulás mindjárt bejelentkezéskor keletkezik, az ügyfélkapus viszontazonosítással van probléma.

Pályázat ugyanakkor jelenleg is benyújtható, október 27-e 0 órától folyamatosan jön be pályázat. Jelenleg 530 beérkezett pályázatot tartanak nyilván - írták délután. (Az esti közszolgálati Híradó több mint ezer pályázatról tudósított.)

A problémák oka nem szervertúlterhelés és nem keretkimerülés - szögezték le. (Számításunk szerint 530 pályázat körülbelül 16 milliót köthet le a mintegy 184 milliós keretből.)

Kérdés, mi lesz az eddigi vagy a többi pályázat soron következő első beadási napjain. Elvileg 28-a 0 órától újra pályázhatnak a főváros és Pest megye lakói fűtéskorszerűsítésre, szerdától a térségből nyílászárócserére, csütörtöktől pedig szintén Közép-Magyarországról bárki (tehát nem csak nagycsaládosok és nyugdíjasok) hűtőgépcserére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.