galéria megtekintése

Luxusirodaházra is futotta a kamarának

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 21. számában
jelent meg.

Munkatársunktól
Népszabadság

Értesülésünk szerint csütörtökön vitatja meg a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlése a kötelező tagság bevezetésével kapcsolatos előterjesztést.

Parragh László elnök előterjesztése szerint bevezetnék a kötelező kamarai tagságot, s az egy tag – egy szavazat elve helyett a gazdasági súly számítana a döntéshozatalban. Ez pedig annyit jelentene, hogy a bankok és a multik vehetnék át a kamara irányítását. Az MKIK csak jövő héten fogadja el a tavalyi év mérlegét, ezt követően közölnek részleteket arról, tavaly pontosan mire és mennyit fordítottak. Mint megírtuk: a kamarai terv szerint legalább annyi bevételt szeretnének elérni a kötelező tagságból, mint amennyi most az önkéntes tagoktól és az évi ötezer forintos hozzájárulási díjat fizető többi cégtől (a nagyobb résztől) befolyik az MKIK-hoz. A 2012-es kimutatások szerint az összbevétel 3,1 milliárd forintot tesz ki, ennek zömét azonban a hozzájárulás adja, nem a tagdíjbevétel. Az MKIK egy korábbi közleménye szerint a területi kamaráknál az évi 5000 forintos hozzájárulási díjból idén március végéig mintegy 1,75 milliárd forint folyt be. A bevételekből 10 százalékot utalnak tovább az országos szervezetnek.

Holnap tárgyalják Parragh László előterjesztését
Holnap tárgyalják Parragh László előterjesztését
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

A korábbi közlésekben az illetékesek azt hangsúlyozták, hogy a kötelező hozzájárulásból a kamarák a vállalkozásoknak nyújtanak változatos szolgáltatásokat. Az MKIK 2012-es költségvetéséből azonban úgy tűnik, a központi szervezet jobbára saját működésére fordította a beérkező összeget. Az MKIK-nál arról érdeklődtünk, mire mennyit fordított a bevételekből az iparkamara, így mennyit szánt például rendezvényekre, marketingköltségekre, külföldi utazásokra, gépjárművekre vagy éppen irodabérletre. Megkeresésünkkel kapcsolatban azt hangsúlyozták: az MKIK tavalyi gazdálkodásáról szóló beszámolót részletes előterjesztés alapján az Iparkamara május 28-i küldöttgyűlése tárgyalja és fogadja el a 2013. évi mérlegbeszámolóval, illetve a 2014. év költségvetésével együtt. Ezt követően a gazdálkodással összefüggő közérdekű információkat a törvényi előírásoknak megfelelően közzéteszik az MKIK honlapján.

 

Ott egyébként valóban fel is lelhető, legfrissebbként, a 2012. évi költségvetés. Abból azonban érthetően nem deríthető ki, hogy az MKIK mennyit költött például az új irodájának bérletére. Annyi ugyanis biztos, hogy a kötelező díjbefizetés lehetővé tette, hogy a kamara 2013 áprilisában igazán illusztris helyre költözzön a korábbi Kossuth téri, igencsak ütött-kopott székhelyéről. Az MKIK a Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) szemben található Bank Centerbe települt át. Az irodaházat a főváros legfrekventáltabb épületei között tartják számon, az ingatlan utca szintjén például jó ideje egy Ferrari-szalon foglal helyet. Az irodaház tájékoztatása szerint jelenleg nettó 16–22 euró között alakulnak náluk a négyzetméterárak, amelyek nem mondhatóak extrém magasnak, igaz, olcsónak sem. Az MKIK az előkelő legfelső emeleten bérel irodát – nem tudni, mennyiért. Ezt a 2013-as mérleg, illetve válaszok hiányában nehéz megmondani.

A 2012. évi beszámoló szerint az MKIK összes bevétele 2012-ben 4,58 milliárd forint volt, kiadásaik pedig 4,32 milliárd forintot tettek ki (ebben azonban benne vannak a megyei szervezeteknek akkor még átadott összegek is). Két éve 73,7 millió forintot fordítottak irodabérlésre és üzemeltetési díjra, a belföldi és a külföldi utazási kiküldetési költségek 53,1 millió forintot jelentettek.

Az MKIK egyébként köztestületként működő szervezetként, működési költségeket tagdíjból, a kamarai szolgáltatásokért fizetett díjakból és egyéb bevételekből, például támogatásból fedezi. A 2012. évi kamarai tevékenységek bevételének és költségeinek különbözetéből összesen 257 millió forint nyereség képződött. Az eredmény mintegy 171 millió forintos növekedését részben a kamarai hozzájárulás mint új bevételi forrás és a kamatbevételek emelkedése okozta – jegyzik meg a mellékletben. Hozzáteszik: a bevételek kizárólag a kamara alaptevékenységéből és támogatásokból származtak, ezért vállalkozási tevékenységből társasági- és osztalékadó-alapot képező jövedelem nem keletkezett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.