galéria megtekintése

Lakáslottózzon ön is a Rogán-féle zavarosban!

Nem szokványos, sőt aggályos – kommentálták a nemzeti otthonteremtési közösségek szervezésének szabályozását az ingatlanszövetségnél.

Lapunk információi szerint a Carion Zrt.-n kívül továbbra sincs olyan cég, amelyiknek szándékában állna beszállni a lakáslottónak is nevezett, sajátos modellben működő rendszerbe, amelyben az emberek lényegében egymásnak nyújtanak jelzáloghitelt.

A Carion logója a Széll Kálmán téren. Nagyot szakíthatnak a kormányzati otthonteremtésből
A Carion logója a Széll Kálmán téren. Nagyot szakíthatnak a kormányzati otthonteremtésből
Reviczky Zsolt / Népszabadság

„Továbbra is zavaros, hogy mi szükség van az otthonteremtési közösségekre (nok), hiszen – nem túl nagy lakossági aktivitás mellett ugyan, de – működnek a lakástakarékok" – mondta a Népszabadságnak Kispál Sándor, a Magyar Ingatlanszövetség (MAISZ) főtitkára a nokok alapítására vonatkozó részletes rendelet kapcsán. A szakember szerint a szabályozás több sebből vérzik, gazdasági és jogi értelemben is. Az otthonteremtési közösségeknek nem lesz például semmilyen joguk: a szervező cég képviseli majd az érdekeiket, kezeli a vagyonukat, azaz egy jogi személy minden lépéséről egy másik jogi személy dönt majd, ami aggályos – hívta fel a figyelmet Kispál Sándor.

 

A rendelet a többi között azt tartalmazza, hogy a nokot működtető cég a szerződéses összeg 1 ezrelékét is elkérheti havonta szervezési díjként a tagoktól. Mivel ez – azaz a megvásárolható lakás ára – 10, de legfeljebb 40 millió forint, így a szervezési díj összege is havi 10, de akár 40 ezer forint lehet. A szervezők fogják felmérni a csatlakozni kívánó tagok fizetőképességét is: befizetést legfeljebb az igazolt jövedelem 50 százalékáig lehet vállalni. A havi nok-részlet tartalmazza a vállalt rendszeres befizetés összegét (ez szintén a megvásárolni kívánt lakás értékétől függ), a szervezési díjat, a vagyonbiztosítás és a hitelfedezeti életbiztosítás részletét. A teljes havi befizetendő összeg abban az esetben nőhet, ha mások nem fizetnek. Aki nem tudja leróni, amit vállalt, kérhet ugyan 20 százalékos csökkentést, ám ha 3 havi részletnek megfelelő összegű hátralékot halmoz fel, és a havi részletét már nem lehet tovább csökkenteni, azt kizárhatják a közösségből.

Az várhatóan a nyár második felében derül ki, hogy belevág-e a szervezésbe a Carion-csoport. Ez az a cég, amelyről nem sokkal a nok programjának kormányzati meghirdetése után szocialista politikusok azt állították, hogy a jogszabály valójában rá van kiírva. Konkrétan megnevezték Nyéki Zoltán vállalkozót és az üzletember két cégét – a Carion Zrt.-t és a Poligrupo Hungária Zrt.-t – mint a jogszabály kedvezményezettjét.

A Carion szakemberei most a rendelkezések értelmezését végzik, hiszen ezek az információk jelentősen befolyásolják az üzleti modell kialakítását, ezzel az engedélykérelem beadásának és a tevékenység elindításának az időpontját is – közölte kérdésünkre a cég. Minden más részletre csak a szervezői engedély iránti kérelmének a beadása és annak engedélyezése után tudnak érdemben válaszolni.

A Rogán Antal által jegyzett nok-törvényjavaslatot egyébként márciusban egy nappal a benyújtását követően megszavazta az Országgyűlés, ám Áder János köztársasági elnök megfontolásra visszaküldte, mert hiányolta a megfelelő garanciá-lis szabályokat. Bár utóbb 17 ponton módosították a szabályozást, a működés szempontjából lényegi változás végül nem került a törvénybe.

Nok-kiskáté

► a megtakarítás csak új ingatlan vásárlására fordítható

► ennek értéke 10 és 40 millió forint között lehet, ezt előre kell meghatározni, ehhez igazodik a befizetendő összeg

► a befizetésekre az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki 

► a tagokat – legalább 120-at – nyilvános felhíváson toborozzák, nekik rendszeres befizetést kell vállalniuk, cserébe az állam támogatást ad

► a nok 10-15 évre jön létre, ezalatt minden tagnak lakáshoz kell jutnia 

► az, hogy ki mikor jut új lakáshoz, rendszeres kiválasztásokon – licit vagy sorsolás – dől el 

► a liciten az dönt, hogy a lakásértékhez képest ki tesz be nagyobb önerőt, a sorsoláson pedig a szerencse

Forrás: NSZ-gyűjtés

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.