galéria megtekintése

Megnyíltak a trafikakták, jönnek a botrányok

1 komment

NOL

Megnyíltak a trafikakták – bár a fejlesztési tárca megfenyegette a Demokratikus Koalíciót, az mégis megmutatja a dokumentumokat a sajtónak. Jönnek a botrányos ügyek,frissített verzió. 

Egymásról másolták az értékeléseket a vezető állású köztisztviselők – mégse sikerült a csoda, hogy minisztériumi főállásuk mellett naponta több száz oldalt olvassanak el, és értékeljenek ki. Pedig azt állították, korábban, hogy így történt.

Teknős Miklós / Népszabadság

Szerdán reggel a Demokratikus Koalíció (DK) a sajtó elé tárta azt a több mint tízezer trafikaktát, amelyeket Nemzeti Fejlesztési Minisztérium adott át a számukra. A tárca nem könnyítette meg a dokumentumokat vizsgálók dolgát: a pályázatokat nem elektronikus adathordozón, hanem több mázsányi akta formájában adta át. Így elég nehéz lesz Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester rokonainak, illetve a velük párhuzamosan induló, ám a területen valahogy mégis vesztes pályázóknak az anyagait előkeresni és összehasonlítani. Vagy esetleg ugyanígy eljárni a többi, kormánypárthoz köthető nyertes ügyében.

 

Molnár Csaba, a DK alelnöke elmondta: a minisztérium az átadási levelében külön felhívta a figyelmüket arra, törvénysértést követ el a párt, amennyiben másnak – például az újságíróknak – is megmutatja a trafikaktákat.

Molnár Csaba elmondta: nem ijednek meg a fenyegetéstől, így átadják a dokumentumokat a sajtónak is.

A minisztérium ugyanis az átadott aktákból nem takarta ki a vesztes pályázók neveit. Ez álláspontjuk szerint személyes adatnak minősül, amit a DK nem mutathat meg másnak, vagy ha mégis, akkor törvénysértést „követhet el". A vesztesek neveit viszont egyesével kellene kihúzni, eltüntetni, átsatírozni az aktákban.

Molnár Csaba azt mondta: a minisztérium azzal is nehezítette a DK dolgát, hogy a pályázati anyagokat kuszán, összevissza kapták meg. Annyit azonban Molnár első pillantásra is megállapított, hogy egymástól teljesen eltérő pályázatok esetében is szó szerint azonos értékelést adtak az üzleti tervekre. "Mintha egymásról kopizták volna azokat" – fogalmazott Molnár.

A munkatársaink által átnyálazott dokumentumokból nem derül ki semmi, ami közelebb vinné az érdeklődőket: mi alapján kapott az egyik pályázó koncessziót, a másik pedig nem.

Az értékelőlapok egyazon sablon alapján készültek, amelyben az objektív szempontok összevethetőek - a részpontok is fel vannak tüntetve. Itt olyan bírálati szempontok vannak, mint a nyitva tartási idő, foglakoztatottak száma, illetve hogy a pályázó helyi lakos-e, s vállalja-e a trafik nyitását 2013 júliusáig.

Az elvi pontok felét adó szubjektív szempontok azonban nem árulnak el semmit. A bírálati papírokon az szerepel csupán, hogy mi mentén történik a szubjektív bírálat - trafik kialakítása, üzleti terv készítése, működtetése. Hogy ebből mi jött össze és mi nem, az nem derült ki, csak a végső pontszám. Ami háromtól nagyjából 58 pontig tetszőleges értéket felvehetett, de hogy mi alapján, az nem derült ki.

A beadott értényes pályázatok objektív pontszámai között nem voltak jelentős eltérések, jellemzően 48-53 pont között alakultak az értékek - ennél akkor volt jóval alacsonyabb a pont, ha a pályázó nem vállalta a tavaly nyári nyitást. Ehhez képest a szubjektív pontok durva szórást mutattak, valójában tehát ezek az értékelések döntöttek.

És milyen jól. Hiszen sok esetben a polgármester, a helyi CBA-sok, Mészáros Lőrinc barátai és hozzátartozói nyertek koncessziót. Külön érdekes, hogy a bírálatot végző minisztériumi porminensek – helyettes államtitkárok, osztályvezetők, főosztályvezetők – egyetlen nap alatt letudták az egész munkát.

Az összesen több tízezer oldalt kitevő bírálati dokumentumokat ugyanazon a napon, március 18-án írták alá. Ez még akkor is hatalmas munka lett volna, ha csak a szignó aláfirkálása lett volna a feladat. Emellett azonban a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azt próbálja meg elhitetni, hogy valódi bírálat is lezajlott.

Ez azt feltételezné, hogy a bírálóbizottság tagjai plusz karokat növesztettek és egyszerre tanulmányozták át a pályázatokat, készítettek jegyzőkönyvet és pályázati értékelőket. Egyetlen nap alatt, szakszerűen és részrehajlás nélkül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.