Leszavazta a Fidesz, hogy napirendre vegyék a trafikbotrányt

Három trafikot is nyert az a fideszes városi elnök, akit a múlt hónapban vesztegetéssel vádolt meg az ügyészség. A szocialisták szerint a Fidesz Hajdú-Bihar megyei vezetőinek színt kell vallaniuk a trafikmutyiról, mert egy megszellőztetett levél szerint politikusok egyeztettek a győztesekről.

Nagyon sajnálatos, hogy a Fidesz leszavazta azt a javaslatunkat, hogy a közgyűlés vegye napirendre a fideszes vezetők esetleges értintettségét a trafikmutyiban. Pedig a közgyűlés jó alkalom lett volna arra, hogy az elnök és alelnök tisztázzák magukat azzal kapcsolatban: van-e közük ahhoz a levélhez, amely szerint politikai szempontok is közrejátszottak a dohánykoncessziós eljárásban – mondta hétfői rendkívüli sajtótájékoztatóján Csige Tamás, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője, Hajdúdorog város szocialista polgármestere.

Mint felidézte, egy hajdúszoboszlói hírportál szerint állítólag Kocsis Róbert, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés alelnöke a szerzője annak a levélnek, amelyben többek között ez olvasható: "Egy családnak kettőt adni úgy, hogy nincs velünk, meggondolandó". A megszólításban szereplő "Sanyi" a hírportál információi szerint Bodó Sándor fideszes parlamenti képviselő, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke.

Csige Tamás kifejtette: a közgyűlés legutóbbi, pénteki ülésén az MSZP-frakció azt a javaslatot tette, hogy vegyék napirendre a kérdést, s a jelen lévő Bodó Sándor és Kocsis Róbert adjon egyértelmű választ az esetleges érintettségükre. A politikus szerint sokatmondó tény, hogy a fideszes többség leszavazta a javaslatot. Hozzátette: nem tudja eldönteni, hogy a hajdúszoboszlói hírportál által közölt levél valódi-e, de jó lett volna, ha a közgyűlés jó hírének megőrzése érdekében a közgyűlés említett vezetői nyíltan beszélnek az ügyről.

Mint mondta, ez nem is meglepő, hiszen nagyon sok hajdú-bihari nyertes köthető a Fideszhez. (Erről bővebben lásd Trafikügyben borítanak a hajdúsági szocialisták és a Végzős gimnazista a trafiknyertesek között Debrecenben című cikkünket.) A szocialisták a korábban napvilágra került információkat azzal egészítették ki, hogy három trafikot is nyert az a Máthé Attila Gyula fideszes vezető, aki ellen múlt hónapban vesztegetés miatt emelt vádat az ügyészség. A pályázati eredmények szerint Máthé Attila Gyula, aki a hajdúsámsoni Fidesz városi elnöke és frakcióvezetője, két trafikot nyert Hajdúsámsonban és egyet Debrecenben.

Az ügyhöz hozzátartozik, hogy múlt héten mind Kocsis Róbert, mind Bodó Sándor tagadta, hogy közük lett volna a trafikmutyihoz. Kocsis azt mondta, hogy Bodóval együtt dolgozik, ezért nem szokott neki levelet írni, míg Bodó közleményben tudatta: "a sajtóban megjelent, zavaros – és politikai erkölcsömmel összeférhetetlen levéllel kapcsolatos – információkat egyértelműen visszautasítom és elhatárolódom mindentől, ami abban megfogalmazódott".

Arra a megjegyzésünkre, hogy Kocsis és Bodó múlt héten nyilatkozatokban tagadták a vádakat, Csige Tamás azt válaszolta: ez szépen hangzik, ám árnyalja a képet, hogy vannak egyezések a megszellőztetett levélben szereplő nevek és a nyertesek között.

Tudósítónk információi szerint valóban vannak egyezések a hajdúszoboszlói hírportálon található levélben szereplő nevek és a tizenkét trafiknyertes között. A levélben ugyanis többek között ez áll: "...Pintér Péter, Virág Judit rendben", "...javasoljuk továbbá Tóth Judit, Szabó Antalné, Kaszásné Reszegi Éva", "...Tóth Annamária, Ináncsy Ernő (utóbbi tesz felénk gesztusokat)". A hajdúszoboszlói trafiknyertesek listáján az imént fölsorolt személyek mindegyike szerepel, vagyis vannak olyan nyertesek, akiket a fideszes alelnöknek tulajdonított levélben megneveztek.

Harminc a dohánykereskedelmi jogát elveszített trafikos gyűlt össze kedd délután a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium épülete előtt. A Facebookon Trafikkárosultak néven szervezett csoport vezetője, Szabados Ágnes egy öt pontból álló petíciót szeretett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.