Leszámolnak a Max taxival és az új Tele5-tel

Visszavonta a Max Taxi és az új Tele 5 működési engedélyét a BKK, mert a tőkéjük nem érte el az 50 millió forintot. A taxisoknak más társaságot kell keresniük, addig nem is dolgozhatnak.

A Tele 5 Taxi, valamint a korábban az olcsó szolgáltatásáról híres Max Taxi engedélyét is visszavonta a BKK. A Budapesti Közlekedési Központ hétfői közleménye szerint a két fuvarszervező cég (a Tele 5 Taxi Hungary Kft. és a Reklámtaxi Kft.) előzetes igazolását a fővárosi taxirendeletben előírt pénzügyi feltételek hiánya miatt vonták meg.

A BKK emlékeztet arra, hogy Budapesten korábban 21 fuvarszervező társaság tevékenykedett, közülük 13 kérelmezte – és 11 meg is kapta – az előzetes minősítést. A rendelet szerint a fuvarszervezőnek  50 millió forint saját tőkével kell rendelkezniük, ám a 2013. évi mérlegadatok alapján ennek a feltételnek a két cég nem felelt meg. Az Opten adatai szerint a Tele 5 saját tőkéje a tavalyi 1,5 millió forint veszteség után csökkent a határérték alá (48,54 millió forintot tett ki), míg a Max Taxit működtető Reklámtaxi Kft. már eleve nem felelt meg a feltételeknek: 2012-ben is 3,7 milló forint mínusz szerepelt a soron, míg egy évvel később, a 2013-as mérlegben már 31,8 millió forintot tett kia negatív saját tőke értéke.

Megkeresésünkre a Tele 5 Taxinál jelezték, hogy a társaság tőkehelyzetét már rendezték, s jelenleg az meghaladja az elvárt 50 millió forintot a saját tőke. Mivel erről a BKK-t is tájékoztatták múlt pénteken, értetlenül állnak a közlekedési központ közleménye előtt. Jelezték az évközi mérleget újra eljuttatják a héten a BKK számára, annak bizonyítására, hogy a tőke meghaladja a rendeletben előírtakat. Hozzátették a BKK egy december 31-i állapotott vett figyelembe, ám azóta érdemben változott a helyzet, így véleményük szerint ezt kellene figyelembe venni.

A Max Taxi esetében más a helyzet: a Népszabadságnak annyit jeleztek, hogy a társaságot már nem a Reklámtaxi Kft., hanem "egy ideje" már a MaxTaxi Magyarország Zrt. üzemelteti. Kérdésünkre a változást azzal indokolták, hogy ez a társasági forma sokkal jobb lehetőséget kínál a működéshez, így többi között pályázatokon is nagyobb eséllyel tudnak sikeresen résztvenni. A változást azért nem jelezték egyelőre a BKK-nak, mert a kötelező minősítéshez szükséges papírok közül néhányat még be kellett szerezni. Jelezték: a társaság zavartalanul működik, s megfelel a kért tőkehelyzetnek is, így bíznak abban, hogy a BKK napokon belül kiállítja az új felállásra is minősítést.     

A közlemény szerint a két fuvarszervező partnereitől (taxisaitól) is visszavonták az igazolásokat - vagyis nekik máshova kell szerződniük, és addig nem is dolgozhatnak. Ezzel kapcsolatban mindkét cégnél azt jelezték tegnap, hogy a taxisaik ellátják a munkát. 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.