Lengyel csoport kaszál a magyar kasszacserén

Hiába van már hat engedélyezett pénztárgép a piacon, a törvény szerinti átállási határidő előtt öt nappal elmondható: verseny nincs. A hat gépből öt ugyanannak a lengyel cégcsoportnak a gyártmánya.

Két újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép jelent meg a piacon, így a kasszacserére kötelezettek már hat engedélyezett gép közül választhatnak - tájékoztatta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szombaton az MTI-t. A tárca közleménye szerint a LA Pénztárgép Kft. egy "Sento" típusú gépre, a Micra-Metripond Kft. pedig egy új "Mini" típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól (MKEH) pénteken, és további kérelmek elbírálása van folyamatban.

Apró, valószínűleg adminisztratív probléma, hogy az MKEH-nak pénteken és a szombati rövid munkanapon csak a közlemény kiadására jutott az energiájából, az engedélyezettek listáját tartalmazó nyilvántartásban hétfő reggel továbbra is négy gép volt. Ennél komolyabb kérdéseket vet fel, ha megnézzük, pontosan kik is az engedélyes forgalmazók és gyártók.

A Sento ugyanannak a lengyel gyártónak a gépe, amely az eddig engedélyt kapott négy forgalmazó közül három termékét is előállítja: a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. ugyanezt a gépet forgalmazzák. Ezekben a korábbi közlések szerint a Mobil Adat Kft. biztosítja az adatátvitelt.

Az új engedélyes Sento forgalmazója az LA Pénztárgép Kft., amelynek bejegyzésére, 2013. július 18. napján került sor, tulajdonosa pedig az OPT Kft. (Országos Pénztárgéptechnikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.), amely honlapja szerint a Laurel-csoport tagja, igaz, ez korábban nem látszott a cégadataiban. Lapunknak a Laurel ügyvezetője azonban megerősítette az együttműködést a két cég között. A cég másik tulajdonosa a LAC Zrt., amelyben új igazgatósági tagok kerültek kinevezésre július elsején. E cégnek egyedüli részvényese Horváth László.

A Micra Metripond már eddig is rendelkezett engedélyes géppel, a Mini nevű modelljük tehát a második kassza, amit a piacra dobhatnak. Ennek gyártója valójában a Micra-Metripond Kft. lengyel többségi tulajdonosa, az EZLAB. További érdekesség, hogy az EZLAB tulajdonosa pedig az a lengyel cég, a Novitus SA, amely a másik négy engedélyes gépet gyártja. A Novitus tőzsdei cég, az EZLAB fölött 2010-ben szerzett irányító befolyást

Mindez pedig magyarra fordítva azt jelenti: a jelenlegi hat engedélyes gépből ötöt ugyanaz a lengyel üzleti kör állít elő, s az OPT, valamint a Laurel révén a magyar forgalmazók között is vannak összefonódások. Kérdés: mit szól ehhez a Gazdasági Versenyhivatal?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.