Leminősítette a Moody's az Erstét

Leminősítette az Erste bankcsoportot pénteken a Moody's Investors Service, mindenekelőtt a pénzintézet közép-európai piacain, köztük Magyarországon érvényesülő hitelkockázatokkal indokolva a lépést.

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítő és gazdaságelemző csoportja péntek este, az európai és amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az osztrák bankcsoport hosszú futamidejű, előresorolt, fedezet nélküli adósságának besorolását, valamint betéti osztályzatát az eddigi "Baa1"-ről egy fokozattal "Baa2"-re rontotta; a Prime-2 rövid távú besorolásokat megerősítette.

A Moody's lejjebb vitte az Erste alapszintű adósminőség-értékelésének (baseline credit assessment, BCA) osztályzatát is, "baa3"-ról ""ba1"-re. Ezzel a mutatóval a Moody's az adott bankok önálló, saját, belső pénzügyi erejét méri a rendkívüli állami segítség lehetőségének kiszűrésével.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy az Erste közép- és kelet-európai érdekeltségeinek átlagosan 14,1 százalékos nem teljesítő kinnlevőséghányada tartós eszközminőség-problémákat jelez ebben a térségben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.