Leminősítésre jelölte Oroszország adósosztályzatát az S&P

Leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta Oroszország közepes befektetői államadós-besorolásának kilátását csütörtökön a Standard & Poor's.

A nemzetközi hitelminősítő a lépéshez fűzött londoni elemzésében azzal a véleményével indokolta a döntést, hogy a Krím annektálása nyomán megnövekedett geopolitikai kockázatok, valamint az amerikai és az EU-szankciók kilátása visszafoghatja az oroszországi befektetéseket, gyorsuló tőkekivonást eredményezhet, és összességében tovább gyengítheti az orosz gazdaság máris romló teljesítményét.

A Standard & Poor's egyelőre megerősítette a devizában és hazai valutában fennálló orosz szuverén adósságkötelezettségek egyaránt "BBB/A-2" szintű osztályzatát. Közölte ugyanakkor: az osztályzati kilátás negatívra rontása nyomán legalább egy a háromhoz az esélye annak, hogy felülvizsgálja Oroszország hitelképességi megítélését, és ennek nyomán a következő 24 hónapban leminősítheti az orosz adósbesorolást.

A hitelminősítő közölte: becslése szerint az idei első negyedévben 60 milliárd dolláros nettó tőkekiáramlás várható az orosz gazdaságból; ez megfelelne a tavalyi egész évi nettó tőkekivonásnak.

Az S&P ennek alapján rontotta az orosz hazai össztermék (GDP) növekedési ütemére adott előrejelzését. A cég felülvizsgált várakozása szerint az orosz gazdaság teljesítménye az idén 1,2 százalékkal, jövőre 2,2 százalékkal növekszik. Az S&P eddigi előrejelzésében 2,2 százalékos idei és 3,0 százalékos jövő évi ütem szerepelt.

A cég csütörtöki elemzése szerint az új prognózisokra is jelentős lefelé mutató kockázatok hatnak, és megvan az esélye a jóval 1 százalék alatti idei orosz gazdasági növekedésnek is a geopolitikai feszültség elhúzódása esetén.

Más nagy londoni házak ennél is borúlátóbb előrejelzéseket adtak a tőkemenekítés várható mértékére és az orosz gazdaság teljesítményére, nem zárva ki az időleges technikai recessziót sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.