galéria megtekintése

Leléptek a pékjeink és henteseink is

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 13. számában
jelent meg.


Batka Zoltán
Népszabadság

A szakszervezet szerint béremelés nélkül nem lehet itthon tartani a képzett áruházi munkaerőt. A munkaadók egy része már emelne a béreken, ám nem mer: fél, hogy nem lesz nyereséges a boltja, és a Fidesz fura szabálya miatt akkor be kell zárnia.

Immáron országosan hiányszakma lett a kiskereskedelemben a hentes, a pék vagy a cukrász és pénztáros. Az ágazat nagy munkaadói egymás között nyíltan beszélnek arról, hogy már alig találnak képzett munkaerőt, mivel aki csak tudott, Ausztriába vagy még nyugatabbra ment az itteniekhez képest kétszer-háromszor nagyobb fizetésért.

Csaknem négyezer szakembert keresnek a kereskedelemben, ám a tapasztalt munkaerő Németországba megy, helyettük gyakornokok maradnak.

Hivatalos statisztika nincs a szakmai elvándorlókról, ám a szektor ismerői szerint országosan jellemző, hogy a magyar áruházakba jobb híján idény- és diákmunkások, képzetlen – élelmiszer-kereskedelmi végzettséggel nem rendelkező – eladók szolgálnak ki a hús- vagy a csemegepultban. Olyanok, akiket már eleve „multi skill” pozícióra vesznek fel, ahol az árufeltöltéstől a vevőkiszolgálásig mindennel kell foglalkoznia.

 
Ki szavatol a sonka biztonságáért?
Ki szavatol a sonka biztonságáért?
M. Schmidt János / Archív

Elvileg ugyan bontott élelmiszerrel, különösen hússal kizárólag OKJ-s végzettséggel rendelkező, így élelmiszer-higiéniai ismeretekkel is felvértezett munkavállaló foglalkozhat, azonban szakmai forrásaink szerint általános jelenség, hogy a hazai munkaerőhiányban a kiskereskedők és állítólag a hivatalos munkaügyi ellenőrök is gyakran szemet hunynak afölött, ha képzetlen eladók nyúlnak az élelmiszerhez.

De nem csak az élelmiszer-kereskedelemben nagy a szakemberhiány: a műszaki áruházak is úgyszólván lasszóval fognák a rutinos, gyakorlott pénztárosokat – ha lennének ilyenek. Helyettük egyre gyakrabban néhány napos gyorstalpalón felkészített alkalmazottak ülnek be a kassza mögé. Az egyik nagy műszaki áruházzal előfordult, hogy tulajdonosváltás miatt néhány hónapra be kellett zárni a boltot, ám az alkalmazottaknak megígérték, hogy az új tulaj állást ad nekik. Azonban mire az új tulajdonos csatasorba tudott állni, a korábbi munkavállalók zöme már nyugatra távozott.

A Blokkk.com szakmai portál összesítése szerint az uniós piacokon ma is több tízezer kereskedelmi állást hirdetnek, a legtöbbet német nyelvterületre, így csak Németországban harmincezer szakembert keresnek az ottani üzletekbe, méghozzá a hazai, ágazati bérekhez képest rendkívül magas, négy-ötszázezer forintos fizetésért.

Ehhez képest a magyar munkáltatók csak 120-150 ezer forint bruttó bért tudnak kínálni, ráadásul úgy, hogy a tapasztalt alkalmazottak távozásával egyre több pluszmunka hárul az itt maradt munkavállalókra. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat júniusi adatai szerint a kiskereskedelemben jelenleg is csaknem négyezer munkavállalót keresnek.

Igaz, elvileg lenne jelentkező ezekre a helyekre, hiszen – utal rá a szakportál – a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2015 első negyedévében 36 ezer azoknak a munkanélkülieknek a száma, akiknek az utolsó munkahelye a kiskereskedelem volt, ám feltehetően az állásportálokon folyamatosan hirdető nagy láncok a képzett munkaerőt keresik.

Korábban csak a Dunántúlon hiányzott a gyakorlott szakember – mondja Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke –, itt érvényesült leginkább ugyanis Ausztria elszívó hatása. Mára azonban ez országos jelenséggé vált, így például a jászsági áruházak vezetői is panaszkodtak arról, hogy most már képtelenek használható munkaerőhöz jutni az eddigi munkabéreken.

Sáling József és a szakszervezet szerint két lépcsőben, legalább harmincezer forintos béremelésre lenne szükség ahhoz, hogy itt tartsák a szakembereket, így szerintük az őszi bértárgyalásokon is ezt az álláspontot fogják képviselni. A helyzet rákfenéje, hogy a nagy munkáltatók így is félnek hozzányúlni a munkaerőköltségekhez, inkább további spórolással, összevonásokkal próbálják elkerülni a költségnövekedést, illetve azt, hogy a cég veszteséges legyen.

A parlament ugyanis még tavaly ősszel hozott egy törvényt, miszerint két év veszteséges működés után kötelezően be kell zárnia az áruházaknak. Így azok kettős szorításban vannak: egyre kevesebb munkással próbálják nyitva tartani üzleteiket – egy százalékkal nőtt a szektor foglalkoztatottsága, ám hat százalékkal bővült a forgalom, vagyis a munka több –, miközben a legtöbb nagy lánc súlyos mínuszokat produkált, így számukra létkérdés, hogy az idén legalább nullszaldóra hozzák ki az eredményt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.