Reggel lefagyott a szerver, délutánra elfogyott a pénz

Reggel 8-tól néhány órán át nem lehetett csatlakozni a lakossági mosógépcsere-pályázat szerveréhez. Tekintve, hogy eddig a forrás pár óra alatt kiürült, ez nem könnyítette meg az észak-alföldiek dolgát, akik számára pont 8-kor nyílt volna meg a lehetőség. A szaktárca az "átmeneti hálózati üzemzavar" miatt Közép-Magyarország most lejáró beadási határidejét 3 órával kitolta. A szerver azóta helyreállt, így az észak-alföldiek le is merítették a keretüket. A térségből holnap 14 óráig jelentkezhetnek.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) az Otthon Melege Program keretében meghirdetett Háztartási nagygépek (mosógép) energiamegtakarítást eredményező cseréje alprogram esetében a pályázatok benyújtását az észak-alföldi térségben a forrás kimerülése miatt 2015. július 8. napjával határozatlan időre felfüggeszti - közölte a szaktárca. A térségből pályázatokat holnap, 2015. július 9-én 14 óráig fogadnak be az az erre szolgáló honlapon. A pályázati útmutatóban meghatározott feltételeknek megfelelő pályázatok a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig részesülhetnek támogatásban. A benyújtott pályázatokkal kapcsolatos kommunikáció a pályázati portálon (https://mgcs-2015.nfsi.hu) keresztül történik - írják.

A tárcaközlemény egyetlen szóval sem tér ki arra, hogy reggel 8-tól, amikor a térség számára megnyílt a pályázatfeladás lehetősége, a szerver órákon keresztül elérhetetlennek bizonyult, ami abból a szempontból kritikus, hogy a forrás az eddig megnyitott térségek számára néhány óra alatt kiürült: az észak- és dél-dunántúli régió számára megnyitott források mintegy négy, a közép-magyarországiaké pedig tegnap, kedden kevesebb mint két óra alatt fogyott ki.

A szerver a reggeli órákban olvasóink beszámolói szerint igen ritkán mutatott életjeleket, a pályázati folyamat sokaknak nem vagy csak hosszú órák alatt volt befejezhető. Az egykor még működő honlapon feltüntetett telefonszámok – saját tapasztalataink szerint is – folyamatosan foglalt jelzést adtak, érdemben tehát így sem lehetett segítséget kérni.

Az NFM délelőtt 10 óra utáni közleménye elismeri a reggeli üzemzavarok tényét. Erre tekintettel a tárca a közép-magyarországi lakók számára ma délelőtt 10-ről délután 1 óráig tolta ki a pályázatbeadás határidejét. Mint fogalmaztak: "a 2015. július 8-án, reggel 8 órától átmenetileg fennállt hálózati üzemzavar miatt szükségessé vált a pályázati határidő meghosszabbítása, annak érdekében, hogy senki se essen el a pályázati lehetőségtől." Az észak-alföldieknek viszont a fagyás miatt külön kedvezmények már nem járnak, bizonyára azért, mert az üzemeltetők ismét békét jelentettek a szerverfrontról, így szerintük újfent egyenlőek az esélyek. Leginkább tehát azok maradtak hoppon a térségből, akik csak reggel értek rá a feladást intézni, és azóta nem volt idejük órákon át árgus szemekkel vizslatni, reagál-e végre a szerver.

A pályázatfeladást megakadályozó, de legalábbis rendkívül hátráltató szerverfagyásról a mosógépcsere kapcsán eddig nem érkeztek hírek. Tavaly azonban a szerverek sorozatos összeomlása miatt teljesen le kellett állítani a lakossági energiatakarékossági támogatások pályáztatását, és a hátrányt szenvedettek újra jelentkezhettek. Ezt akkor az állami ÉMI Nonprofit Kft. intézte, amely szervezettől azóta – bizonyára nem függetlenül a kellemetlen informatikai malőrtől – egy új állami céghez, a Nemzeti Fejlesztési Stratégiai Intézet (NFSI) Kft.-hez került a lebonyolítás. A pályázatfeladás sokáig egy Fidesz-közeli magánvállalkozó weboldalán zajlott, azóta a cím átkerült az NFSI Kft.-hez. A váltás, eddig úgy tűnt, bevált, mert azóta ebből a szempontból több energiatakarékossági pályázati forduló is zökkenőmentesnek bizonyult.

Szabó Zsolt, az NFM illetékes államtitkára a mosógépkiírást beharangozó köztévés interjújában arra a kérdésre, hogy miként kerülik el a szerverleállásokat, úgy válaszolt: míg a rendszer mögött tavaly még csak "egyszintes adatbázis" állt, most már "többszintes adatbázis" működteti azt, nagyon jók a fejlesztők, teljesen megváltozott az egész technika, nagyobb a kapacitás. Ezek szerint talán még több szintre, még jobb fejlesztőkre, még modernebb felszerelésre vagy még nagyobb kapacitásra lesz szükség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.