galéria megtekintése

Lecsapott a NAV Tiborcz volt cégére

18 komment


Marnitz István

Végrehajtást jegyeztetett be a kormányfő veje, Tiborcz István egykori tulajdonának számító, immáron a West Hungária Bau csoporthoz tartozó Green Investments & Solutions Kft.-nél az adóhivatal.

Végrehajtást indított a kormányfő veje, Tiborcz István egykori érdekeltsége, a Green Investments & Solutions Kft. ellen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Pest Megyei Adó- és Vámigazgatósága Hátralékkezelési Osztálya. A bejegyzésből a követelés konkrét oka és mértéke nem derül ki. Az üggyel kapcsolatos megkeresésünkre a társaság nem reagált.

A Green Investments & Solutions Kft. hat éve alakult, az Opten céginformációs adatbázisának tanúsága szerint 2014 és 2015 között egy évig jelent meg benne tulajdonosként a kormányfő veje.

Ugyanakkor már korábban is volt köztük kapcsolat. Tiborcz és cégtársa, Erdei Bálint 2010-ben ugyanis papíron eladta a 2009-ben Es Holding néven alapított, ma Eliosnak hívott közvilágítás-technikai céget: a többség a Simicska Lajos érdekeltségeként számon tartott E-OS Energiakereskedőhöz, míg a kisebbségi csomag egy része az akkor Orbán András tulajdonának számító Green Investments & Solutionshöz került. (A fennmaradó rész egy titokzatos offshore-jellegű cégé lett.) Ugyanakkor Tiborcz István ezt követően – tehát miután tulajdonosként úgymond kiszállt – még négy évig az Elios igazgatósági tagja maradhatott. 2013-ban aztán a Simicska-cég eladta Elios-beli többségét a Green Investments & Solutionsnek, valamint Tiborcz eredeti cégtársa, Erdei Bálint érdekeltségének, a Green Universe-nek. (Rossz nyelvek erre Simicska nászajándékaként emlékeznek.)

 
Forrás: whb.hu

Tiborcz akkor jelent meg tulajdonosként a – bevétel nélküli, vagyis egyértelműen a leányvállalatok irányítására, azok osztalékára létrehozott – Green Investments & Solutionsben, amikor elkezdtek záporozni az Elioshoz az önkormányzati közbeszerzési megrendelések. Ennek nyomán az Elios jelentős osztalékot fizethetett tulajdonosainak, így a Green Investments & Solutionsnek is. Ez idő tájt a kft. több más befektetése is ismertté vált. Rövid ideig részt szereztek például a keszthelyi kikötőt fejlesztő cégben. Tiborcz Istvánnak a Green Investments & Solutions résztulajdonosaként akár juthatott is a kft. 2014-es közel félmilliárd, illetve a 2015-ös 860 milliós osztalékából. Igaz, eme papírokat tulajdonosként már a jelenlegi gazda, a WHB Befektetési Kft. jegyzi, de Tiborcz pont osztalékfizetési időszakokban szállt be, illetve ki. A WHB Kft. a Simicska utáni éra felívelő építőipari vállalkozása, a Paár Attila milliárdos nevével fémjelzett West Hungária Bau leányvállalata.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.