Lecsap a NAV a cégtemetőkre

Fogy a levegő a cégtemetők üzemeltetői körül. Az adóhivatal a cégbíróság közreműködésével igyekszik kitiltatni az érintetteknek sokmilliárdos kárt okozó csoportokat a gazdasági életből – írta a Magyar Nemzet.

 A NAV pénzügyi nyomozói jelenleg húsz büntetőügyben, sokmilliárdos kár miatt nyomoznak. Feltérképezte az elmúlt időben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a magyarországi cégtemetőket. A NAV azonosítani próbálta azokat a személyeket, akik – vélhetően – illegális szolgáltatást nyújtanak: eltüntetik a nagy tartozásokat maguk előtt görgető, bedőlő vállalkozásokat.

Számos esetben a hivatal pénzügyi nyomozói vizsgálódnak. – Jelenleg húsz cégtemető ügyében zajlik büntetőeljárás, az okozott kár összességében több milliárd forint lehet – közölte a Magyar Nemzet kérdésére Sors László bűnügyi elnökhelyettes. Van olyan nyomozó, akinek több mint ötszáz bedöntött, tartozásokat hátra hagyó vállalkozás történetét kell feltárnia.

A cégtemetőkhöz a legkülönfélébb bűncselekmények kötődnek. Felmerül az adócsalás gyanúja, máskor csődbűncselekmény vagy a fedezet jogellenes elvonása. Számviteli szabályok megsértése, hamis okiratok használata szinte mindig beigazolódik.

Tízezer embert károsított meg és többmilliárdos kárt okozott egy bűnszervezet, amelynek tagjaira tavaly szeptemberben csaptak le a NAV, valamint a rendőrség munkatársai. A bűnszervezet tagjai egy cégtemetőt működtettek, a bűnszervezet a feketegazdaság jelentős szereplője volt, mintegy félezer cég ment át az irányítók kezén. Az ügyvezetők a folyamat végén gyakran külföldi „strómanok” voltak, jellemzően ukrán, román és szerb állampolgárok.

– Fontos, hogy a különböző hatóságoknál más-más cselekmények miatt tett feljelentéseket a bűnüldözés összefogja, az ügyeket egyesítse, egységes koncepció szerint kezelje – mondta Sors László. Hozzátette: egy-egy cégtemetőhöz több száz társaság ügye kapcsolódhat.

A cégtemetők működésének mikéntje már-már közismert. A kiindulópont, hogy egy társaság nagy adósságot halmoz fel: nem fizeti ki üzletfeleit, esetleg cserbenhagyja fogyasztóit, s az adókat sem rója le. Ám ahelyett, hogy felszámolás, végelszámolás indulna, vagy a tulajdonosok csődöt jelentenének, egy cégtemetőt keresnek fel. Az adósságban úszó vállalkozás – színlelt adásvétellel – rövid úton nincstelen, hajléktalan vagy külföldi személy nevére kerül. Az eredeti tulajdonos megszabadult a társaságtól, mindezért kisebb-nagyobb összeget fizetett a cégtemető üzemeltetőjének. Az ügylet után rendre az állam és a magánhitelezők bottal üthetik a pénzük nyomát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.