Lebukott a kamu-kutyafutópados

Kutyáknak kialakított, rehabilitációs és életminőség-javító "hidroterápiás futópad" kifejlesztésére vett fel 45 millió forint uniós támogatás-előleget 2008-ban egy férfi. A hidroterápiás álmoknak némi gátat szabhatott, hogy az igénylő telephelyére még a vizet se vezették be. Az EU és az ügyészség gyanúja szerint az egész úgy volt kamu, ahogy volt, a csalót most börtön fenyegeti.
Vádat emelt költségvetési csalás bűntettének kísérlete, európai uniós támogatás jogosulatlan igénybevétele miatt négy ember ellen a Fővárosi Főügyészség egy olyan bűnügyben, amely az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) feljelentése alapján indult.

Ibolya Tibor fővárosi főügyész csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében az áll: a vádirat szerint az ügy elsőrendű vádlottja, egy 49 éves férfi 2008 októberében pályázatot nyújtott be uniós támogatás elnyerésére. A vállalkozások innovációs tevékenységét támogató pályázat forrását nagyrészt az Európai Unió költségvetése, kisebb részben pedig a magyar költségvetés finanszírozta.

Hozzátette: a vádlott által képviselt cég a pályázat szerint egy vidéki telephelyen végezte volna kutatás-fejlesztési tevékenységét, amelynek céljaként azt jelölte meg, hogy továbbfejleszt egy elsősorban kutyáknak kialakított "hidroterápiás futópadot". A fejlesztés lényege a kutyák rehabilitációján kívül a megelőzés, életminőségük javítása, egészségmegőrzés és fittségük fenntartása volt.

A vádlott a pályázatban a projekt összes költségét mintegy 250 millió forintban jelölte meg, és ahhoz 45 százalék, több mint 110 millió forint vissza nem térítendő támogatást igényelt. Ebből előlegként csaknem 45 millió forintot fizettek ki neki.
Azonban a vád szerint a vádlott valótlan adatokat közölt, a pályázatban leírt fejlesztést nem tudta és nem is akarta volna megvalósítani. A vidéki telephely, amelyet helyszínként megadott, még közművekkel sem rendelkezett, ott nem lehetett megvalósítani a projektet.

A főügyész kiemelte: a vádlott a kapott előlegből nem végzett semmilyen kutatási-fejlesztési tevékenységet, csupán az volt a célja, hogy jogosulatlanul megszerezze a támogatási összeget. A támogatás kifizetéséhez a férfi fiktív számlákat, valótlan tartalmú iratokat használt fel, amelyek kiállításában a vád szerint a többi vádlott segítette.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettének kísérlete miatt emelt vádat, amelyet álláspontja szerint az elsőrendű vádlott tettesként, három társa pedig bűnsegédként követett el.

Az ügyben már öt éve hosszabb riportot közölt a kutya.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.