Lázár extraprofitot kínál a nyertes trafikosoknak

Lázár János most már minimálisan 10 százalékban határozná meg a dohány árrését. Mint ismert: a pályázaton több fideszes polgármester, illetve a kormánykoalícióhoz közel álló vállalkozói csoport nyert.

Lázár János miniszterelnökségi államtitkár, a trafikok botrányos pályáztatását lehetővé tevő új dohánytörvény előterjesztője csütörtökön a Parlamentnek a trafiktörvény módosítását nyújtotta be. Ebben a képviselő javaslatot tesz arra: legalább 10 százalékos minimális árrést állapítsanak meg a dohányárukra. Ez busás üzletet ígér a most üzlethez jutott vállalkozóknak. Eddig az árrés 3-4 százalék között mozgott.

A javaslat indoklása szerint az árrésemelés célja, hogy azok a dohánytermék-kiskereskedők is biztosíthassák a dohánybolt "szerény jövedelmezőségét", akik elsősorban (vagy kizárólag) a dohánytermékek forgalmazásából kívánják bevételeiket biztosítani.

Lázár János ugyanakkor úgy fogalmaz: a dohánybolt fenntarthatóságának biztosítása nem öncél, hanem - így Lázár - "azon népegészségügyi érdeknek van alárendelve, azaz dohány-értékesítési csatornákat szűkíteni, ellenőrizhetőségüket, felelősségre vonásukat biztosítani szükséges ." Fordítunk: az egészséges fiatalok érdeke, hogy jól jövedelmező dohányboltok legyenek.

Mint azt már megírtuk, a papíron egészségvédelmi okokkal, illetve a kormánypárti propaganda szerint "a kisegzisztenciák érdekében" lefolytatott pályázat nyerteseinek hétfőn közzétett listáján a kormánypárt holdudvarába tartozók, többször a Fidesz helyi képviselői, polgármesterei, illetve rokonaiknak nevei, valamint a kormánypárthoz közel álló nagyvállalkozók és partnereik köszönnek vissza. Eközben a valódi szakmai szereplők, a régi trafikosok zöme bele sem vágott a pályázatba, miután úgy vélték: a 3-4 százalékos áréssel nem éri meg a dohányárura szakosodott üzletek működtetése. Ehhez a törvényben kínáltnál szerintük szélesebb termékkörre lett volna szükség - vagy nagyobb árrésre. Ez utólag került a szabályozásba.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.