Lázár: Csányi az ország legnagyobb uzsorása

Lázár János szerint Csányi Sándor az ország legnagyobb uzsorása, akinek a szavait tudomásul kell venni. Ennyit a trafikügyről.

„Az ország első számú uzsorásának” nevezte Csányi Sándort tegnap Lázár János egy sajtótájékoztatón reagálva az OTP elnök-vezérigazgatójának néhány héttel ezelőtti, rá nézve - szerinte - „lesajnáló” megjegyzésére. A miniszterelnökségi államtitkár szerint Csányi Sándor bárhogy is „páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival”, természetesen „meghunyászkodom, és tudomásul veszem, hogy ilyen-olyan jelzőkkel illet”.

Csányi két hete nyaralásából visszatérve egy zártkörű sajtótájékoztatón közölte a kormány és a bank viszonyát firtató kérdésre, hogy nem érez a személyét vagy az OTP-t érő politikai támadást „a kormány részéről”, csak „néha egy-két ember tesz megjegyzéseket”. Nyilván van, akinek az is eredmény, ha rosszat mondhat róla, hiszen bátor ember lesz - tette hozzá a legnagyobb hazai bank első embere. Majd egyértelműsítve, hogy Lázár Jánosról beszél azt mondta: a miniszterelnökségi államtitkárról „azt mondják, hogy tehetséges politikus, jó szervező. Láthatjuk, milyen jól elintézte a trafikügyet is”.

A szócsatának ez is a sokadik fejezete, ami azzal kezdődött, hogy Lázár János több mint egy éve, 2012 márciusában egy Fiala Jánosnak adott rádióinterjúban utalt Csányi túlzott hatalmára (nem mondva ki a bankvezér nevét). Azt közölte: meg kéne vizsgálni „hogy jött létre egy magyarnak tűnő nagy bank, annak a vezetője milyen hatást gyakorol a magyar gazdaságra, a magyar társadalomra, a magyar politikára. Polip módjára hogyan hálózza be az országot, erről kellene beszélni”.

Csányi egy évvel később, idén májusban reagált Lázár János (és Gyurcsány Ferenc, volt kormányfő állítólag szűk körben elmondott szavaira), mondván: „Nem kell tőlem féltenie a demokráciát senkinek, azt én magam féltem inkább az ilyen emberektől.”

A válasz nem váratott sokat magára, Lázár a 444.hu-nak június végén nyilatkozva immár egyértelműen Csányiról beszélve közölte, megerősödött benne korábbi, polipos hasonlata. Szerinte ugyanis „egy demokráciában ilyen volumenű gazdasági túlhatalom komoly kockázatot jelent.” Ezt követte Csányi július végi bíráló megjegyzése, majd a mostani beszólás.

Hogy az üzengetést mi váltotta ki, arról eddig is csak találgatások láttak napvilágot. Tény, hogy az első megszólalás idején az akkor még a Fidesz frakcióvezetői székében ülő Lázár a gyulai húskombinát megmentéséért fáradozott, s még nyilvános írásbeli kérdést is intézett ez ügyben a kormányfőhöz. Közben Csányi Sándor - a Bonafarm, a Pick, a Délhús, és a Herz tulajdonosaként - nem rejtette véka alá azon véleményét: a veszteséges cégek állami támogatása csak a normálisan menedzselt cégek piacait rontja, lehetetlenné teszi az ágazat korszerűsödését, és az általa támogatott és szükségesnek tartott koncentrációt.

Azt, hogy a Csányi és Lázár közötti konfliktus személyes jellegű lehet korábban többen is megerősítették a Népszabadságnak – a kérdés ugyanis mindig az volt: nem arról van-e szó, hogy Orbán Viktor kormányfő üzent volna egyik bizalmasával az OTP vezérének. Csányi maga a lapunknak adott legutóbbi interjúban korrektnek nevezte a miniszterelnökkel ápolt kapcsolatát, Orbán Viktor pedig - igaz neki kedves témában a futballról szólva - néhány napja úgy dicsérte a szövetségi elnökeként is szerepet vállaló bankvezért, hogy „Csányi Sándort ismerem, jász, az pedig kemény fajta. Nehéz elképzelni, hogy az MLSZ elnöke meghátrálna.”

Mint korábban beszámoltunk róla, a kormányfő már az első megnyilatkozás után arra kérte Lázárt, egy kávé mellett tisztázzák a helyzetet Csányival, ám a találkozóra nem került sor.

Lázár János a legnagyobb uzsorásnak nevezett Csányi Sándorra mutogat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.