galéria megtekintése

Lázár lelőtte a 400 négyzetméteres eladószabályt

10 komment


Batka Zoltán
NOL

 Lázár János kemény szavakkal ostorozta a magyar államot: szerinte a vállalkozók ma nem az állam segítségével, hanem az állam ellenére tudnak eredményt elérni, változás pedig akkor lesz, ha az utolsó adóellenőr is felfogja, hogy a vállalkozó nem az ellensége, hanem a munkáltatója.

- Van úgy, hogy az állam megszabná, hogy 400 négyzetméter feletti üzletben mennyi legyen az eladó. Ezt a döntést nem fogjuk meghozni - jelentette ki Lázár János nagy tapsot kiváltva a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) vállalkozók napi rendezvényén a vendégek soraiból.

- Nincs ilyen döntés - szögezte le Lázár -, amíg erről nem állapodtunk meg a VOSZ-szal. 

Mint ismeretes, nemrég a kormányszócső Magyar Időkben jelent meg az elképzelés, hogy a négyszáz négyzetméternél nagyobb áruházakat arra köteleznék, hogy minden hetven négyzetméterre egy eladót kellene foglalkoztatniuk. Bár forrásaink a jogszabálytervezetet a Lázár János stábjában dolgozó Szatmáry Kristóf kiskereskedelmi miniszteri biztos nevéhez kötik, Lázár János most a javaslatot olyan szövegkörnyezetben említette meg, ami arról szólt, hogy az állam sokszor szükségtelenül szól bele a piac működésébe.

- Tudom, furcsának hangzik egy állami alkalmazottól, ám én úgy tekintek a magyar állam egy részére, mint amivel szemben a legfontosabb szövetséges a vállalkozó - mondta Lázár, aki szerint ma a bürokrácia Magyarországon megöli a vállalkozókedvet, az ambíciót és végső soron magát a vállalkozást is. Ugyanakkor - folytatta Lázár az állam ostorozását a gazdasági érdekszervezet rendezvényén -

a magyar állam nem pusztítja az irigységet és nem pusztítja azokat az eszméket, amelyek a piacot ellenségnek tekintik.

Lázár János szerint a mai vállalkozók a sikereiket nem a magyar állam miatt, hanem a magyar állam és a bürokrácia ellenében érik el. Így szerinte egy új szövetségre van szükség az állam és a vállalkozói szféra között.

 
Korcsmár István, az Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója átveszi a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől
Korcsmár István, az Alisca Bau Építőipari Zrt. vezérigazgatója átveszi a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést Lázár János Miniszterelnökséget vezető minisztertől
Kovács Attila / MTI

A VOSZ rendezvényén Lázár János beszélt arról, hogy a magyar kis- és középvállalkozásoknak fel kell készülniük a 2020 utáni  időszakra, amikor véget érnek az uniós vállalkozásfejlesztési programok. Lázár János szerint nemrégiben olyan megállapodás született Magyarország és az Unió között, hogy a források hatvan százalékát a kis- és középvállalkozások kapják, Lázár szerint ez az arány korábban 15 százalék volt. Lázár János utalt rá: Demján Sándorral és a VOSZ-szal közösen egy vállalkozásfejlesztési programon fognak dolgozni.

- Én azt a mandátumot kaptam, hogy a következő években az állam ne kerékkötő, visszafogó, hanem esélyteremtő legyen - mondta a miniszter.

Szerinte az elkövetkező időszak politikájában a magyar kormány számára a fő szövetséges az, aki gazdasági produktumot hoz létre. Lázár szerint a magyar kormány ezt most nem könnyíti meg. Így a munkavállalók úgy érzékelik, hogy keveset keresnek, míg a munkaadók úgy, hogy túl sokat fizetnek, éppen ezért Lázár szerint a foglalkoztatás és a munka terhein kell csökkenteni.

Lázár János úgy látta, hogy a magyar közigazgatásban szemléletében kell megújulnia. 

"Nem lesz változás, amíg a NAV ellenségnek kezeli a vállalkozót

- hangoztatta Lázár. Akkor lesz változás, ha minden NAV-tisztségviselő megérti, hogy a vállalkozók fizetik az ő munkabérét is.

Jutott egy lázári kiszólás a közmunkaprogramhoz is:

"Nekünk nem az az érdekünk, hogy az állam foglalkoztasson"

- mondta Lázár.

Beszéde végén Lázár János a közönség soraiban üldögélő Csányi Sándor OTP-bankelnök felé is fordult. Mint ismert, Lázár rendkívül kritikusan ítéli meg Csányi munkásságát, többször is nyilvánosan "uzsorásnak", illetve a magyar demokráciát átszövő "polipnak" titulálta a bankelnököt.

- A miniszterelnök úr a lelkemre kötötte, hogy köszönjem meg Csányi Sándor elnök úrnak a Prima Primissima díj révén a magyar kultúra felvirágoztatása érdekében végzett munkáját - fogalmazott a miniszter.

Demján Sándor VOSZ-elnök beszédében figyelmeztetett: a Lázár által beharangozott bürokráciacsökkentésnek már jó pár kormány nekifutott. "Minden kormány a bürokráciája foglya" - mondta Demján, aki szerint Lázárnak így ötven százalék esélye van arra, hogy megvalósítsa az elképzeléseit.


Demján Sándor:
Demján Sándor: "Aki mindenben egyetért, az a sírásód"
Kovács Attila / MTI

- A legfontosabb, hogy hallgasson a kormány a kritikus hangokra - hangsúlyozta Demján, aki szerint a kabinetnek azt kell a szem előtt tartania, hogy

"aki kritizál, az a jóakaród, míg aki mindenben egyetért, az a sírásód."

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.