galéria megtekintése

Lázár kitart: agyő, orosz hitel!

15 komment


Hargitai Miklós

Egy parlamenti kérdésre adott válaszában Lázár János arról beszélt, hogy a kormány a paksi orosz hitel kiváltására készül. A lépést az orosz hitelnyújtó pénzügyi nehéz­ségei mellett a brüsszeli vizsgálatok is indokolhatják.

„Magyarország pénzpiaci megítélése jelentős mértékben javult, Magyarország kész és képes lehet arra – akár a közeljövőben –, hogy ezt a hitelt pia­ci hitellel kiváltsa, amennyiben erre a pénzügyi feltételek megfelelnek, és a jelenleginél is kedvezőbb konstrukcióban tudunk megfelelő forrást biztosítani."

A Paksi Atomerőmű
A Paksi Atomerőmű
Mediaworks

A jegyzőkönyv szerint a fenti érvelést használta Lázár János, a paksi bővítés ügyeiért is felelős miniszter a napokban a parlamentben az ­LMP-s Szél Bernadett kérdésére.

 

A kérdés apropóját a 2020-ig szóló mérlegadatok nyilvánosságra kerülése adta: nem sokkal korábban vált ismertté, hogy a kormány számítása szerint négy év alatt megháromszorozódnak az állami vagyon kezelésével kapcsolatos kiadások, leginkább a tervezett paksi bővítés évi 400-500 milliárdos költségigénye miatt.

A rutinszerű kérdésföltevést meglepő válasz követte: Lázár voltaképpen azt deklarálta, hogy a kormány a bővítés finanszírozási konstrukciójának átalakításán, a 10 milliárd eurós orosz hitel kiváltásán gondolkodik. De legalábbis keresi az alternatívákat.
A bejelentés több kérdést is fölvet a beruházás megalapozásával és a projekt jövőjével kapcsolatban. Egyrészt 2014 januárjában, a magyar–orosz megállapodás aláírásakor az volt az egyik legfontosabb érv a nemzetközi tender elhagyása és a verseny kizárása mellett, hogy az orosz fél olyan előnyös finanszírozási konstrukciót biztosított, amire egy piaci szereplő sem lenne képes. Magyarán: ekkora összegben igen hosszú, 30 éves futamidejű – ráadásul 9 év türelmi időt tartalmazó – hitelt magánbefektetőktől aligha tudna, tudott volna szerezni a magyar állam, illetve bármelyik magyar állami cég. Nagy kérdés, ez miért lenne most másként.

Másrészt, a kétoldalú atomegyezményhez kapcsolódó három megvalósítási megállapodás – amelyek közül az egyik a finanszírozásról szól – gyakorlatilag felbonthatatlan: az egyezmény rögzíti, hogy annak esetleges felmondása a megvalósítási megállapodások kötelező teljesítését nem érinti. Harmadrészt, Európában a piac sehol sem finanszíroz atomerőmű-beruházásokat, nem véletlenül: a folyamatban lévő projektek építési ideje átlagosan a duplájára, a költsége pedig a háromszorosára nőtt az eredeti tervekhez képest, ezek a perspektívák pedig nem teszik vonzóvá a bankok számára a hitelezést.

Lázár János
Lázár János
Szabó Miklós / Népszabadság

Tény ugyanakkor, hogy a hitelnyújtásra kijelölt orosz Vnyesekonombank nincs túl jó állapotban. A Bloomberg tavaly év végi összeállítása szerint a bankot Vlagyimir Putyin a politika számára fontos projektek, például a csillagászati árú szocsi téli olimpia pénzelésére használta, de a kassza kiürült, amikor az Oroszország elleni szankciók elvágták a pénzintézetet a nyugati forrásoktól. Tavaly a Vnyesekonombanknak 18 milliárdos állami tőkepótlásra volt szüksége a csőd elkerüléséhez. Talán ezzel is összefügg, hogy az oroszok mostanában nem sürgetik a hitelszerződés végrehajtását. Kivárásra játszik a magyar kormány is: Lázár márciusban a parlamentben azt mondta, hogy még ebben a fél évben sor kerül az óriáshitel első részletének lehívására, áprilisban viszont már azt, hogy nem nyúlnak a pénzhez mindaddig, míg a folyamatban lévő brüsszeli vizsgálatok le nem zárulnak.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselője szerint arról lehet szó, az orosz finanszírozás kétségessé vált, az Európai Bizottság pedig nem hajlandó lenyelni, hogy az Orbán-kormány (ahogyan a jelenlegi tervekben szerepel) a kamatköltségek alól mentesítené a beruházást. Annak, hogy Brüsszel jóváhagyja a beruházást, az lehet az ára, hogy a kamatokat is bele kell számítani az árba, ami egy banki hitel esetén tovább drágíthatja a bővítést.

A hitellel kapcsolatos kérdéseinkre a Miniszterelnökségtől azt a választ kaptuk, hogy a beruházás pénzügyi konstrukciójában nincs változás, viszont felhívták a figyelmünket a hitelszerződésben szereplő előtörlesztési lehetőségre. Ez az opció lehetővé teszi, hogy az orosz hitel az első részlet felvétele után akár azonnal visszatörleszthető legyen egy más (valószínűleg nem orosz) hátterű banki kölcsönből.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.