Lazán vett kazánstop – csúszik a betiltás

Mégsem kell sietni a kazáncserével: a hagyományos fűtőberendezések üzembe helyezhetőségének 2015 szeptemberétől életbe lépő tilalma alól ugyanis felmentést készül adni a kormány – értesült lapunk.

A kérdés csupán az, hogy a Magyarországon általánosan elterjedt régi típusú kazánok forgalmazását egy vagy két év múlva tiltják meg – derült ki egy szerdai egyeztetésen. A fűtésszerelők, a forgalmazók, a gázszolgáltatók és a szaktárca tehát most már egységesen a halasztás mellett sorakozott fel azzal a különbséggel, hogy az átmeneti időszakot a kormány által javasolt egy évre, vagy a többiek által kért két évre nyújtsák el.

Ez utóbbi valószínűségét növeli, hogy a gázszolgáltató vállalatok is ezt kérik, megosztandó a váltással járó többletterheket. Miután a Főgáz révén egy erős állami szereplő is színre lépett a piacon, és nagy az esélye annak, hogy a lakossági szolgáltatás alóli felmentését kezdeményező francia GDF helyére is állami hátterű vállalat lép, a két éves „puffer” időszak engedélyezése reálisabb lehet.

Mint ismert, szeptembertől lép hatályba a fűtési rendszerek hatékonyságát és szén-dioxid kibocsátását drasztikusan szigorító unió irányelv, amelynek előírásait gyakorlatilag csak a bő tíz éve forgalmazott kondenzációs kazánok elégítik ki.

A kondenzációs készülékek hazai forgalmát tekintve piacvezető olasz Ariston országmenedzsere, Grzegorz Wojcik is indokoltnak tartja az átállási időszak megnyújtását, noha minden a kondenzációs kazánok mielőbbi elterjesztése mellett szól: a csaknem 35 százalékos energiamegtakarítás, a gyors megtérülés és a környezetvédelem.

A hagyományosokénál magasabb ár viszont visszahúzó erő, de ha lenne ehhez állami támogatás, az jelentősen megkönnyítené a korszerűsítést. Wojcik szerint most a készletfelhalmozás időszakát éljük, a kereskedők hatalmas mennyiségben rendelnek a régebbi modellekből és az alkatrészekből, előrejelezve, hogy a következő jó pár év a karbantartóké lesz. Úgy véli, 2017-től kaphat lökést a kondenzációs készülékek forgalma, addig a régieké marad a piac.

Jelenleg az eladott új készülékeknél 55-45 százalékos az arány a standard és a kondenzációs kazánok között. Csalódhat viszont, aki áresésre számít a közelgő tiltásra való tekintettel. A gyártóknak ebben a piaci környezetben nem érdekük árháborút kirobbantaniuk, ezért stagnáló árszínvonalat vett előre Grzegorz Wojcik. Az Ariston évről évre 15 százalék körüli forgalomnövekedést ér el, a tavalyi évet hárommilliárd körüli forgalommal zárta. A régiónkért felelő menedzser szerint amúgy stagnáló piacról van szó, nem a darabszám nő, hanem az egyre kifinomultabb technikai megoldások beépítése magyarázza az árak emelkedését. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.