Lassul az élelmiszer kiskereskedelmi forgalom csökkenése

A tavalyinál alacsonyabb szinten, de januárban az előző hónaphoz képest megállt a kiskereskedelmi forgalom zuhanása, ami nagy szó, hiszen ebben a szektorban a december mindig ez év legerősebb hónapjának számít.


A KSH gyorsjelentéséből kiderül, hogy a kiskereskedelmi forgalom – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009 januárjában 2,8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakitól. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a kiskereskedelmi eladások volumene az előző havihoz képest lényegében nem változott.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2009 januárjában 481 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Ebben a hónapban a kiskereskedelmi eladások 48 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes-, 14 százaléka üzemanyag, 13 százaléka a bútor-, háztartásicikk-, építőanyag-kiskereskedelmi üzletekben bonyolódott; a többi üzlettípus részesedése 25 százalék volt.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek 2009. januárban 1,5 százalékkal kisebb volumenű forgalmat értek el, mint az előző év azonos időszakában. 2008 januárjához képest az idei év első hónapjában az eladások jelentős részét (91 százalékát) lebonyolító vegyes termékkörű üzletek (hiper- és szupermarketek, vegyesboltok) forgalma 1,6 százalékkal mérséklődött; az élelmiszer-, ital-, dohányáruszaküzletek eladásai 0,6 százalékkal csökkentek.

A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem januári forgalmának volumene a 2008. decemberihez viszonyítva nem változott.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2009. januárban 5,7 százalékkal maradt el az előző év azonos időszaki szinttől; 2009. januárban csak a textil-, ruházati és lábbeli-, valamint – az összes forgalomból csekély súlyt képviselő – a használtcikküzletek és a csomagküldő hálózat eladásai növekedtek, a többi tevékenységcsoportban visszaesett a kiskereskedelmi forgalom volumene.

A legnagyobb mértékben az iparcikk jellegű vegyes, illetve a bútor-háztartásicikk-, építőanyag-üzletek eladásai csökkentek az előző év azonos hónapjához képest. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint a nem élelmiszer-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma 2009. januárban 0,6 százalékkal emelkedett a 2008. decemberihez viszonyítva.

2009. januárban az üzemanyag-kiskereskedelem változatlan áron számított forgalma kismértékben,0,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjában mért szintet. A szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint az üzemanyagkutak eladásai 0,5 százalékkal növekedtek az előző hónaphoz képest.

Az Eurostat gyorsbecslése szerint – a naptárhatástól megtisztított adatok alapján – 2009. januárban Európai Unióban átlagosan 1,2 százalékkal, az eurózóna országaiban 2,2 százalékkal csökkentek a kiskereskedelmi eladások az előző év azonos hónapjához képest A tagállamok közül a legnagyobb mértékben Nagy-Britanniában növekedett a kiskereskedelmi forgalom volumene, a legnagyobb mértékű visszaesést Lettországban és Litvániában mérték.

2009. januárjában – az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító – gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelmi üzletek értékesítésének volumene jelentősen, 31,9 százalékkal csökkent Magyarországon 2008. januárhoz képest.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.