Lassítva gyorsított az építőipar

Jobban teljesít az építőipar. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) megtalálta a jó híreket is.

A KSH gyostájékoztatójából kiderül: az építőipari termelés volumene novemberben 0,2 százalékkal mérséklődött az egy évvel korábbihoz képest. A termelés a két építményfőcsoportban ellentétesen alakult: az épületek építése 10,2 százalékkal emelkedett, az egyéb építmények építése 8 százalékkal csökkent. Az év első tizenegy hónapjában az építőipari termelés 2,8 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest.

Tavaly novemberben az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanappal kiigazított indexek alapján az építőipar termelése 3,6 százalékkal emelkedett.

Az előző év azonos hónapjához képest 2015 novemberében az építőipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése 6,7 százalékkal emelkedett, az egyéb építményeké viszont 15,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az építőipari termelés több mint 40 százalékát adó speciális szaképítés ágazat termelési volumene 10,4 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések volumene 14,7 százalékkal emelkedett, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 50,1 százalékkal bővült, az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerződéseké 11,9 százalékkal csökkent. Az épületekre kötött új szerződések volumenének a növekedését sportlétesítményekre, oktatási, illetve ipari épületekre kötött nagy értékű szerződések adták.

Az új szerződések elmúlt három havi növekedése ellenére az építőipari vállalkozások hó végi szerződésállományának volumene továbbra is elmaradt az egy évvel korábbitól, november végén 45,7 százalékkal. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerződéseké 41,4 százalékkal magasabb, az egyéb építményeké 66,7 százalékkal kisebb volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.