Lassított a Rába

Az első háromnegyed évben 2,4 százalékkal csökkent a Rába Járműipari Holding Nyrt. konszolidált árbevétele, míg az EBITDA (kamatfizetés, adózás és amortizáció előtti eredmény) 47,6 százalékkal maradt el az előző év első kilenc hónapjában elérttől.
A jelentés szerint a társaság konszolidált árbevétele közel 34 milliárd forintot ért el az első három negyedévében, ami csoportszinten 2,4 százalékos mérséklődést jelent a tavalyi év hasonló időszakához viszonyítva. A Rába csoport EBITDA-jának értéke meghaladta ugyan a 2,13 milliárd forintot, ez azonban közel 48 százalékos csökkenés.

A EBITDA azt is jelzi – állítja magáról a többségében állami hátterű cég – hogy a harmadik negyedévekre jellemző szezonálisan lanyhuló piaci kereslet mellett a Rába megőrizte gazdálkodási hatékonyságát. Rámutatnak, hogy a belföldi piacok jelentették az üzleti forgalom alapját: a vállalat hazai értékesítése jelentősen bővült, köszönhetően az idén elkezdődött járműértékesítéseknek, és a stratégiai üzleti partnerek Rába-alkatrészekkel felszerelt személygépkocsi-típusainak. A változások mértékéről a cég annyit közölt, hogy a belföldi értékesítés 58,6 százalékkal emelkedett, ellenben a külföldi 21,5 százalékkal esett az említett időszakban.  

A társaság kulcsüzletágának teljesítményét kedvezőtlenül befolyásoló piaci folyamatokat részben sikerült új üzletekkel, a piaci részesedés növelésével ellensúlyozni.

A vállalat nettó hitelállománya egyébként 7,7 milliárd forintra csökkent, ami jelentősen alacsonyabb az egy évvel ezelőtti 9,8 milliárdos, illetve a 2013-as év végi 8,9 milliárdos állományhoz képest.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.