Lassan lefőzi a kávé a teát a briteknél

Az utóbbi öt évben több mint ötödével csökkent a teafogyasztás Nagy-Britanniában, ahol lassan a délutáni hagyományos teázás is idejétmúlt szokássá válik, szerepét a kávézás veszi át.

Amíg 2010-ben még 97 ezer tonna teát főztek a britek, tavaly már csak 76 ezer tonnányi tealevelet forráztak le. Ezen belül a hagyományos filteres teák népszerűsége esett a legnagyobb ütemben, az utóbbi két évben 17,5 százalékkal kevesebbet adtak el belőlük.

A tasakos teák 425 millió fontos piacán komoly átrendeződés figyelhető meg, a zöld teák forgalma másfélszeresére, a gyümölcs- és gyógyteák eladásai 31 százalékkal ugrottak meg. A hagyományos fekete teák népszerűsége viszont jelentősen megcsappant, amit egyrészt divatjelenségként, másrészt károsnak beállított egészségügyi hatásaival magyaráznak.

Nem mintha a forró italok piacának másik reprezentánsa, a kávé fogyasztása mentes lenne a mellékhatásoktól, de a Mintel piackutató felmérése szerint erre az emberek nem sokat adnak. A teafogyasztás visszaesésében nagy szerepe van annak is, hogy sorra nyílnak a kávézók, és a gyorséttermekben is egyre több kávéshop működik. Jóllehet a kávéfogyasztás stagnál Nagy-Britanniában, az ital élvezete beépül a hétköznapokba, s mind többen indítják napjukat a közeli kávézóban, egy csésze eszpresszó vagy kapucsínó mellett, vagy vesznek magukhoz egy pohár kávét, amit majd a munkahelyükön hörpintenek fel.

Boris Johnson, London polgármestere egy fővárosi Starbucksban emeli poharát
Boris Johnson, London polgármestere egy fővárosi Starbucksban emeli poharát
Andrew Winning / Reuters

Miközben a teafogyasztás 2010 óta 22 százalékkal csökkent, az iparág összbevétele csak hat százalékkal, 654 millió fontra esett vissza. Ezt a drágább új termékek térhódításával magyarázta a Mintel, amely szerint a különlegességek, a prémiumtermékek piacra dobásával 2016-tól ismét növekedésnek indulhat a piac, noha a fogyasztás, ha kisebb mértékben is, de tovább csökken. A teázás elmaradhatatlan kelléke, a sütemény is megszenvedi a trendfordulót. Az édes sütemények forgalma öt év alatt nyolc százalékkal zsugorodott.

A fentiek ellenére a teagyártók kartellje szerint nincs komoly aggodalomra ok: a tea még mindig a britek legnépszerűbb forró itala, napi átlagban 165 millió csészével fogy belőle, szemben a 70 millió adagos kávéfogyasztással – írja a The Telegraph. A britek 76 százaléka sorolja magát a rendszeres teafogyasztók közé, 54 százaléka pedig napi legalább egy csésze teát iszik meg. Az arányok azonban gyorsan változnak – a kávé javára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.