Lassan az is pénzkereső, aki lehajol egy tízforintosért

Egyre rózsásabb képet festenek a munkaerőpiacról a statisztikusok: a júniussal zárult három hónap átlagában már 4,2 millió magyar állampolgár dolgozott legalább egy órát. Ez az előző év hasonló időszakának adatánál 126 ezerrel, a májussal zárult trimeszterénél 34 ezerrel magasabb.

A munkanélküliségi ráta eközben az előző három hónap 7,1 százalékos átlagáról 6,9 százalékra csökkent. A KSH adatai szerint 310 ezren minősültek munkanélkülinek, ennél alacsonyabb adatot legutóbb 2007 nyarán mértek. Miután statisztikai értelemben lassan az is pénzkeresőnek számít, aki lehajol egy elejtett tízforintosért, érdemes csínján bánni az értékeléssel.

Annyi biztos, hogy a csodafegyver közfoglalkoztatásnak döntő szerep jut: a KSH már nem közöl erről részletes adatokat, irányadóként a Belügyminisztérium statisztikáját javasolják böngészni.

Mindkét szervezetnél májusi az utolsó adat, ám amíg a KSH 194 ezer, addig a BM 210 ezer közmunkásról tud, a havi legalább egy napot ledolgozók száma 216 ezer fő. Ha azt vesszük, hogy a KSH-nak 2014 májusában a mostaninál 90 ezerrel kevesebb közmunkásról volt tudomása, úgy a 126 ezer fős éves foglalkoztatotti növekmény majd háromnegyedéért a kormány, s nem a versenyszféra volt a felelős.

Czomba Sándor munkaügyi államtitkár szerint fordítottak az arányok. A közfoglalkoztatás számlájára legfeljebb 45 ezer többletmunkahely írható, ezzel szemben 70 ezren a versenyszférában találtak munkát. A migrációs „faktort” az államtitkár az MTI tudósítása szerint 13 ezer fősre tette. Ehhez képest az április óta zajló Gyere haza, fiatal elnevezésű program keretében a kormánynak 12 fiatalt sikerült milliós támogatások és új munkahely ígéretével hazacsábítania – ismerte el Czomba. Az általa előhozott számokkal a KSH adatai között nem találkoztunk.

Kétségtelen ugyanakkor, hogy a konjunkturális hatások az egészséges gazdasági növekedésért felelős vállalati szférában is érvényesülnek, élénkül a munkaerő-kereslet. A nyári adatokra az idénymunka is torzító hatással lehet, sőt, ezentúl azzal is számolni kell, hogy az agrárium is fehéredik azzal, hogy a földeken dolgozókra is kiterjesztették a munkahelyvédelmi program járulékkedvezményeit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.