Felértékelődik a kockázati tőke

Az Új Magyarország Kockázati Tőke Program felhívására 18 alapkezelő társaság 23 pályázatot nyújtott be. Ezzel a közeljövőben a magánbefektetésekkel együtt 50 milliárd forint válik elérhetővé az életciklusuk növekedési szakaszában levő kis- és középvállalkozásoknak.

Komoly érdeklődés volt az Új Magyarország Kockázati Tőke program felhívására, 18 alapkezelő társaság 23 pályázatot nyújtott be. Az uniós kezdeményezés célja, hogy azok a kis- és középvállalkozások is hozzájussanak a magánbefektetésekhez, amelyek fejlődésük korai vagy induló fázisában vannak. A program lényege, hogy a Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. közösségi pénzeket közvetít kockázatitőke-alapoknak, amelyek - legalább 30 százaléknyi önrészt hozzátéve - a pénzt kihelyezik a gazdaságba.

Az IND Group munkatársai - éhesek a sikerre
Az IND Group munkatársai - éhesek a sikerre

Ilyen lehet a 18 jelentkező egyike, a holland-magyar DBH Group alapkezelője, a DBH Investment Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. Mint azt Erdei Sándor, a társaság tulajdonosa elmondta, elsősorban olyan vállalkozásokat szeretnének támogatni, amelyek külföldi tulajdonban is vannak - azaz működő tőkét hoznak az országba - és Magyarországon szeretnének letelepedni. Ebben már van tapasztalatuk, ugyanis a DBH Group hollandiai alapkezelő cége segítségével az elmúlt években 100 millió euró értékű befektetést hozott Magyarországra, és ezzel 3500 új munkahelyet teremtettek. A többi között beszálltak repülőgép-alkatrészek vagy éppen elektronikai cikkek gyártásába. Az Új Magyarország Kockázati Tőke Program keretében a DBH 4,28 milliárd forintos alapot szeretne létrehozni, amelyben több mint 1,28 milliárd forint a saját tőkéje. Mivel a pályázati felhívás szerint 2013. februárig az összes pénzt be kell fektetni, a DBH már július elsején megkezdené a tőkebefektetéseket. A megfelelő projekteket több csatornán át gyűjtik. Inkubátorházakat működtetnek az országban, melyekben kis- és középvállalkozásoknak nyújtanak szolgáltatásokat.

- Nem akarunk iparág-specifikusak lenni, mi az ígéretes cégeket keressük - mondta Erdei Sándor. Amennyiben elfogadják a cég pályázatát, úgy tervezi, 10-11 vállalkozásba fektetne be, amelyekből hat-nyolc év után tud nyereséggel kiszállni.

Tavaly a magyarországi cégekbe befektetett 515 millió euró értékű tőke alig maradt el a 2006-ban mért 535 millió eurós hazai rekordtól, s magasabb volt a 2007-ben regisztrált 491 millió eurós összegnél - közölte Karsai Judit, a MTA tudományos főmunkatársa, a HVCA Statisztikai Bizottságának elnöke. A befektetési számok különösen kedvezőek annak fényében, hogy - előzetes adatok szerint - 2008-ban a befektetések értéke az előző évi szinthez képest Európában 27 százalékkal, ezen belül Kelet-Közép-Európában több mint kétharmaddal esett vissza.

Mint mondta, a tapasztalatok azt mutatják, ennyi projekt közül 2-3 lehet sztárbefektetés, amelyben komoly nyereséget tudnak realizálni, hat lehet átlagos, és 1-2 esetben adódhatnak gondok a kiszállással. Első körben a kisebb, 70-100 millió forintos befektetésekkel kezdenék, és látva a folyamatokat, emelnék az összeget 250-300 millió forintra. A befektetéseknél fontos szempont lesz, hogy exportképes legyen a cég, mert abból könnyebb kiszállni, már csak azért is, mert azok iránt nagyobb a nemzetközi bizalom.

A válság a magántőke-iparágra is kihat, lesznek cégek, amelyek eltűnnek a piacról, akik azonban talpon maradnak, azok jó évekre számíthatnak, a pénzszűke miatt ugyanis felértékelődik a szerepük - állítja Hradszki László, a 3TS Capital befektetési igazgatója, a HVCA elnökségi tagja. Idén az óvatosság lesz jellemző, hiszen a befektetési célpontok eredménytermelő képessége kiszámíthatatlan. Inkább 2010-től várható, hogy ismét egymásra találnak a magántőkések és a közepes méretű cégek - tette hozzá.

Jelen gazdasági körülmények között az általános, gyors növekedésre építő befektetői stratégiák nem működnek, különösen azon cégek esetében nem, amelyek a belső piacra termelnek, vagy azokban az ágazatokban tevékenykednek, amelyek nagyban függnek a GDP alakulásától, mint például az autóipar - fejtette ki Halász István, az Euroventures Capital igazgatója, a HVCA gazdasági vezetője. Ugyanakkor - tette hozzá - komoly lehetőségek is megnyílnak a kockázatitőke-befektetők előtt, most vonzó áron emelhetnek tőkét olyan vállalatokban, amelyekbe eddig a magas piaci értékelésük vagy amiatt, hogy korlátlan mennyiségben jutottak hozzá a hitelhez, nem tudtak beszállni. A befektetők érdeklődésére számot tarthat például a műszaki és üzleti innováció, amennyiben költségmegtakarításra vagy az azt célzó kiszervezhető szolgáltatásokat kínáló vállalkozások fejlesztésére irányul. A környezetgazdálkodási, egészségügyi szolgáltatások területén működő vállalkozások ugyancsak lehetséges célpontok a jelenlegi gazdasági környezetben is.

Sikertörténetnek számít az IND Group esete, a néhány fővel indult vidéki vállalkozásból mára 160 főt foglalkoztató, és az egyik meghatározó magyar banki IT-beszállító lett, amelynek a hazaiakon túl nemzetközi ügyfelei is vannak. A cég először 2002-ben fogalmazta meg azt a célt, hogy nemzetközi vállalattá szeretne nőni. Ennek eléréséhez kockázati tőkét befektető partnerre volt szükségük. A tőke a céget hosszú időre jó növekedési pályára állító egyedi technológiafejlesztés, innováció elindításához kellett.

 Tavaly Magyarországon kockázati- és magántőkét igénylő vállalkozások közül nyolc cég nyolc ügylet keretében első ízben jutott kockázati tőkéhez, míg 17 esetben a befektetők a már a portfóliójukban lévő hét cégnek nyújtottak ismételten tőkét. A regisztrált 25 ügylet az eddig mért legkevesebb volt, miközben az egy befektetésre jutó, átlagosan közel 21 millió eurós érték hazai rekordot jelentett. A befektetések értékét a korábbi évekhez hasonlóan 2008-ban is néhány nagy értékű kivásárlás határozta meg. Az összesen három vállalatot érintő, öt kivásárlás összértéke közel 456 millió eurót tett ki, mely a 2008. évi összes befektetés több mint 88 százaléka. A kivásárlások közül az egészségügy területén működő Euromedic cég átvétele volt a legnagyobb értékű üzlet. E tranzakció során a cég tulajdonosai közé még 2005-ben bekerült Warburg Pincus alap adta el tulajdoni hányadát az Ares Life Sciences és a Merrill Lynch Global Private Equity alapoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.