Bajnai nem engedi el a hiányt

Nem hagyná 3 százalék fölé kerülni az államháztartás idei hiányát a Bajnai Gordon vezetésével formálódó kormány, legalábbis erre lehet következtetni a kormányzati válságkezelő program lapunk birtokában lévő példányából. Az idei évre 2,9 százalékkal számolnak, annyival, amennyit még Gyurcsány Ferenc alatt teljesíthetőnek tartott az akkori kormány (az eredeti hiányterv 2,6 százalék volt).

Eközben a program fontosnak tartja a gazdasági növekedés serkentését szolgáló intézkedéseket - Bajnai Gordon 5,5-6 százalékos recesszióval számol idén. Pár hete már felvetődött, hogy a hiánycél beáldozásával lehetne segíteni a gazdaság beindulását, azaz nem feltétlenül kellene ragaszkodni a 3 százalék közeli deficithez. E vélemények szerint az országot hitellel kisegítő IMF is tolerálni tudna egy 3,5 százalék körüli adatot. A Bajnai-kormány azonban a jelek szerint fontosnak tartja, hogy Magyarország teljesítse az IMF-szerződésben vállalt kötelezettségeit.

A makropálya célkitűzései között szerepel a 3-4 százalékos többlet elérése az elsődleges (vagyis a kamatbevételek és kiadások egyenlege nélkül számolt) egyenlegnél 2010-re, továbbá az, hogy a növekedés tartósan 2 százalékponttal meghaladja az EU-átlagot. A piaci bizalom visszanyerését remélik általában is a maastrichti kritériumok teljesítésétől - e tekintetben kulcsfontosságúnak gondolják, hogy az intézkedések mellé kellő garanciát is fel tudjanak mutatni a befektetőknek, biztosítva őket arról, hogy végrehajtják a programot.

Az államháztartásban a következő két évben összesen 1300 milliárd forint megtakarítást terveznek, ebből 400 milliárd forint jut a mostani évre. A közszférában a nominális béreket két évre rögzítenék, felülvizsgálják a második félévi kereset-kiegészítéseket, megszűnik a 13. havi juttatás. A szociális ellátórendszerben a már megismert intézkedésekkel (például az idei 13. havi nyugdíj második részletének visszavonása, majd a teljes 13. havi járandóság eltörlése) készül a kormány.

A legnagyobb növekedési áldozattal járó, de viszonylag gyorsan alkalmazható takarékossági lépések között a lakástámogatások felfüggesztését és a közösségi közlekedés támogatásának csökkentését jelöli meg a dokumentum. Érzékelhető hatást tulajdonítanak még a nyugdíjrendszert érintő terveknek, jelesül az idei, 13. havi nyugdíjak esedékes része visszatartásának, valamint a 2009-es nyugdíjkorrekció átütemezésének. A fontos, de lassú intézkedések között a legnagyobb halmazt a 13. havi nyugdíj általános megszüntetése teszi ki. A helyzet azonnali javulását a legnagyobb mértékben a gáz- és távhőár-kompenzáció csökkentése, illetve fokozatos kivezetése eredményezné.

Államháztartási kiadások a GDP arányában (2007., százalék)

Forrás: kormányzati válságkezelő program

 

Magyarország50
EU-átlag46
Csehország43
Szlovénia42
Lengyelország42
Románia37
Szlovákia35
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.