Dönti a Kapolyi-dominót az MVM

"A nyilvánosság előtt is széles körben ismertté vált kétes ügyletek" miatt feljelentést tett az MVM. Hogy pontosan mi kapcsán, ki ellen és minek a gyanújával, azt nem közölték, de leszögezik: az ügyletek az előző vezetéshez köthetők. Az eddigi információk alapján Kocsis István vezérigazgató, volt helyettese, illetve Kapolyi László ügyeiről lehet szó.

A Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. korábbi vezetésének időszakában kötött kétes ügyletek miatt polgári peres és fegyelmi eljárások mellett büntetőeljárás kezdeményezése is indokolt - közölte tegnap az állami áramtársaság. Ennél többet azonban nem közölt a kérdéses ügyekről. (Erről az MVM eddig sem tett hivatalos nyilatkozatot. Több sajtóorgánumban kiszivárogtatások jelentek meg, melyeket aztán Mártha Imre vezérigazgató nem cáfolt.) A feljelentés előzményeként belső vizsgálatra hivatkoznak, illetve közlik, hogy kárenyhítésre törekszenek.

Habár már jelentek meg információk, pontosan nem tudni, hogy a tegnapi feljelentés a sok közül épp melyik ügy kapcsán keletkezett. A hírek alapján az MVM előző vezetése alatt Kocsis István volt vezérigazgatót (jelenleg a BKV irányítóját) illetve helyettesét, Molnár Lászlót (a BKV most menesztett főtanácsadóját) kell érteni, míg a mostani vizsgálatok mögött Mártha Imre, Kocsis korábbi másik helyettese áll.

A nem cáfolt információk alapvetően négy botrányszagú ügyet valószínűsítenek. Az egyik az MVM-tulajdonú Vértesi Erőművel kapcsolatos, amely tavaly egy fajta áramközvetítői szerepet vállalt az áramkereskedők és Kapolyi László, mint vevő között. Ám mikor a Vértesi Erőmű megvételéről tárgyaló Kapolyi év végén lefújta a több tízmilliárdos megrendelést, borult az üzlet, ami pert eredményez az erőmű és Kapolyi, illetve a kereskedők és az erőmű között is. Hogy az ügy az állami erőmű részéről nem volt tiszta, bizonyítja, hogy az MVM tulajdonosként menesztette a vezetőséget, és azóta ott is történt a mostanihoz hasonló büntetőfeljelentés ismeretlen tettes ellen.

Ezzel kapcsolatos egy másik bonyolult ügy: Kapolyi ugyanis a vitatott időszakban a Vértesi Erőművet is meg akarta venni, arra vételárat is fizetett. Ám a gyanú szerint ez a többmilliárdos vételár származhatott abból a pénzből is, amelyet az MVM egy másik, Kapolyival közös vállalatánakk, a Kárpát Energo Kft.-nek adott. Mivel ezt az összeget - amit állítólag offshore-cégeken is átfuttattak - az MVM értelemszerűen a tervezett új gázerőmű megépítésére és nem a saját erőművének kivásárlására szánta, szakértők szerint a mostani feljelentés erre az ügyre utalhat.

Egyre valószínűbb az is, hogy a félbemaradt bátonyterenyei energianád-beruházás társtulajdonosa kellő bizonyítékokkal perli az MVM-et több mint harmincmilliárd forint kártérítésre. Az MVM-nyilatkozatok nem tagadták, hogy ehhez is van köze az MVM-nek, igaz, ez a szintén áttételes kapcsolatok miatt korábban nem volt egyértelmű. Viszont állítólag a paksi atomerőmű vezetését és legalábbis részben emiatt állították fel.

A negyedik ügy pedig egy horvátországi szálloda, amelyre több mint egymilliárd forintot kifizetett az MVM, ám azt mégsem vehette át, a pénz viszont offshore-gyanús cégekbe került.

Ahogy a feltárt tényekről, úgy a kárenyhítés módjáról és bekövetkezett mértékéről sem látott napvilágot eddig az MVM részéről hivatalos tájékoztatás.

Az NNI vizsgálja a Vértesi-ügyet

A Vértesi Erőmű Zrt. jogi képviselője útján a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI) feljelentést tett a Btk.-ba ütköző és a különösen jelentős vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen - közölte kérdésünkre Bartha László, az NNI szóvivője. Az elrendelt nyomozás során jelenleg folyik a feljelentéshez mellékelt iratok vizsgálata.

Kapolyi, Kocsis és Veres János pénzügyminiszter az erőmű alapkőletételén
Kapolyi, Kocsis és Veres János pénzügyminiszter az erőmű alapkőletételén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.