Elszakadt a magyar Levi's

Kiskunhalas polgármestere szerint a város számára tragédia a Levi's-gyár bezárása, mert semmilyen megoldás nem látszik az elbocsátott dolgozók foglalkoztatására. A cég tulajdonosai sztrájktól vagy demonstrációtól tartottak, de a halasiak nem készülnek ilyesmire.

Március elején jelentették be a Levi Strauss képviselői, hogy bezárják az 1988 óta működő, 549 főt foglalkoztató kiskunhalasi gyárat. Várnai László, a 30 ezer lakosú város MSZP-s polgármestere szerint a cég vezetői mindenkit kész helyzet elé állítottak. - A brüsszeli központ képviselői azon a napon délután háromkor közölték a helyi menedzsmenttel, fél négykor a dolgozókkal, négy órakor a munkaügyi központtal, fél ötkor pedig a város vezetőivel, hogy véglegesen bezárják a gyárat.

A Levi's kiskunhalasi gyárában március elején jelentették be: megszűnik a termelés, s így 549 ember munkája is
A Levi's kiskunhalasi gyárában március elején jelentették be: megszűnik a termelés, s így 549 ember munkája is

Amikor megkérdeztem, tudnánk-e valamit segíteni, hiszen van mód kormányzati támogatásra, azt felelték: nem tárgyalni jöttek, hanem bejelenteni, hogy bezár a gyár. Összesen tíz percig tartott az egész - mondta a polgármester. Aztán úgy folytatta: - Van egy válságkommunikációval megbízott pr-cég, mi is annak megbízottjához, Torba Tamáshoz fordulhattunk telefonon a kérdéseinkkel, a válságkommunikátor azonban nem ad érdemi válaszokat. Nem vonták be a várost a munkavállalók és a cég közötti tárgyalásba sem, pedig a tömeges állásvesztés következményei a várost is sújtani fogják. Közmunkán képtelenség elhelyezni ennyi embert, és ha elfogy a végkielégítés, akkor a vásárlóerő csökkenése miatt a helyi kereskedelem és szolgáltatás is nehéz helyzetbe kerül. Egész családok dolgoztak a Levi'snél, tele hitelekkel - még nem is tudják pontosan fölfogni, milyen helyzetbe juthatnak.

Torba Tamás, a Komplett Kommunikációs Ügynökség munkatársa szerint azért nem vonták be az önkormányzat képviselőit a tárgyalásokba, mert a város nem tulajdonos a cégben. A dolgozók nem azért nem nyilatkoznak, mert félnek, hanem, mert nem érdekük, hogy nyilvánosságra hozzák a követeléseiket. Más forrásból azonban azt hallottuk: a dolgozóknak kiadták, hogy senkinek ne beszéljenek a cég belső ügyeiről, mert elveszíthetik azt a pénzt, amelyet a Levi's a törvényesen kötelező összegen felül ajánlott, ha nem lázonganak, és békésen végigdolgozzák a bezárásig hátralévő időt.

A Ruházatipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke, Hernádvölgyi Andrea részt vett a tárgyalások első fordulójában. Érdeklődésünkre kijelentette: sem a nyilvánosságnak, sem az önkormányzatnak nincs köze az üzemi tanács és a vezetés közötti tárgyalásokhoz. Szerinte a Levi's munkavállalói sokkal jobban járnak, mint hasonló esetekben szokás, mert a törvényes járandóságuknál valamivel többet fizet nekik a cég.

Várnai szerint a Levi's vezetői megtévesztették a dolgozókat: január elején még fejlesztést és béremelést helyeztek kilátásba, miközben már megszületett a döntés a gyár bezárásáról. Sokan úgy vélik: az ott megszűnő gyártást továbbviszik valamelyik ázsiai országba.

Torba Tamás szerint azért éppen ezt a gyárat zárják be, mert éppen annyi megrendelés (évi 1,7 millió farmernadrág) esett ki a válság következtében, mint amennyit Kiskunhalason gyártottak. A halasi gyár egy volt vezetője azt mondta: a Levi's - más ruházati cégekhez hasonlóan - fokozatosan felszámolja a saját gyártást. Másokkal fog gyártatni, ott, ahol a magyarországinál gyengébb a munkavállalók érdekvédelme. Vagyis a Levi's is megszünteti a viszonylag védett, biztonságos munkahelyeket, amelyekről egyik, neve elhallgatását kérő kiskunhalasi varrónő így beszélt:

- A Levi'snél nagyon magas volt a követelmény, de aki teljesítette, azt megbecsülték. Aki elérte a 110 vagy a 120 százalékot, azt mindenki szeme láttára behívták az irodába, kapott egy diplomát és egy szál virágot. Itt a hétvége szabad volt, nem úgy, mint más varrodában, ahol, ha volt megrendelés, péntek hajnaltól vasárnap hajnalig egyfolytában dolgozni kellett, máskor meg nem volt munka. Jól fizettek, havi nettó 80-90 ezer forintot - ez itt nagyon nagy pénznek számít, és eddig biztosan megkaptuk.

Nem hozták nyilvánosságra, hogy távozáskor mennyi pluszpénzt adnak a dolgozóknak a kötelező járandóságon felül, de úgy tudjuk, másfél havi fizetést. Egy informátorunk úgy becsülte: odaadják a dolgozóknak azt a pénzt, amennyivel január eleje, a döntés óta romlott a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz képest.

- Féltek, hogy majd tüntetünk meg sztrájkolunk, mint Nyugat-Európában szokás, hogy ne zárják be a gyárunkat - mondta a már idézett varrónő. - De mi fegyelmezetten tudomásul vettük, hogy nincs tovább. A gyár csak június végén áll le, májustól fokozatosan küldik el az embereket. Az utolsó napig mindenki dolgozik, ugyanolyan intenzíven és fegyelmezetten, mint eddig. Mi egyebet tehetnénk?

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.